El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Menys ingressos propis

L’Hospitalet aprova inicialment un pressupost de 259,3 milions d’euros per al 2021

  • La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i Ciutadans i els vots en contra de comuns i PP

  • El Ple també ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ERC que demana a l’Ajuntament que creï una comissió per estudiar la documentació del Consell Esportiu

L’Hospitalet aprova inicialment un pressupost de 259,3 milions d’euros per al 2021
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple municipal de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha aprovat de manera inicial el pressupost municipal per a l’any 2021, que és de 259.340.000 euros, un 0,79% inferior a l’actual. El pressupost s’ha aprovat amb els únics vots a favor del PSC, que governa amb majoria absoluta a la segona ciutat de Catalunya i que defensa que la prioritat és «la reactivació social i econòmica de L’Hospitalet a través del Pacte de ciutat».

«El projecte de pressupost per al 2021 respon a la greu crisi social i econòmica creada per la Covid-19», remarquen des de l’executiu local. No obstant, els comptes per al 2021 han de fer front a «importants incerteses» –participació dels ens locals als tributs de l’Estat i aprovació dels pressupostos de la Generalitat i aportacions al cofinançament dels serveis municipals– i condicionants, tals com que l’Ajuntament continua obligat a presentar un pressupost equilibrat, segons la normativa pressupostària.

Esquerra Republica (ERC) i Ciutadans s’han abstingut en la votació, mentre que L’Hospitalet En Comú Podem i PP han votat en contra. «El nostre vot hauria de ser un ‘no’, però ens abstindrem com un acte de corresponsabilitat davant el moment d’excepcionalitat», ha manifestat el portaveu dels republicans, Antoni Garcia, qui també ha anunciat que espera «poder arribar a acords» amb el govern local abans de l’aprovació definitiva dels pressupostos.

En la mateixa línia que Garcia s’ha expressat el portaveu adjunt de Ciutadans, Rainaldo Ruiz: «Ens abstindrem per responsabilitat, és el moment d’evitar la confrontació i posar l’espatlla per sortir tots junts d’aquesta».

Els comuns han votat en contra i han criticat la inversió en vivenda pública proposada pels socialistes. «És de tan sols 72.000 euros, una xifra clarament insuficient per atendre l’emergència habitacional de la ciutat», ha destacat la regidora d’En Comú Podem Núria Lozano. Per part seva, l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha agraït la «crítica constructiva» dels diferents grups de l’oposició.

Transferències d’altres administracions

Aquest pressuposat inicial es veurà incrementat previsiblement amb recursos procedents del romanent de tresoreria i transferències d’altres administracions –fons extraordinaris de l’Estat i fons europeus– que es destinaran a fer front als efectes de la Covid-19 i al finançament de les mesures incloses al Pacte de Ciutat», presentat el passat 30 de novembre.

Així, des del consistori defensen que L’Hospitalet té «unes finances municipals solvents i sanejades», amb un deute que per primera vegada està per sota del 30% sobre els ingressos corrents –és del 29%, i amb un període de pagament a proveïdors inferior als 30 dies.

Disminució dels ingressos propis

Pel que fa als ingressos municipals, es manté el pes dels ingressos propis, amb el 57,5%, si bé es preveu una reducció dels ingressos d’un 1,57% procedents de l’afectació a les taxes i preus públics de les mesures de distanciament, limitació de la mobilitat i de l’aforament de diferents equipaments municipals i la reducció de l’activitat de determinats sectors econòmics per a les mesures de lluita contra la Covid-19.

Així, el Ple ha aprovat definitivament les ordenances i preus públics per al 2021, una altra vegada amb l’únic vot favorable de l’equip de govern i amb el vot en contra de PP i l’abstenció de comuns, Ciutadans i ERC. Les ordenances mantenen el tipus tributari existent dels impostos municipals: Impost sobre béns immobles (IBI), impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), impost sobre activitats econòmiques (IAE) i impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

També contemplen mesures tributàries per pal·liar els efectes negatius que estan patint els sectors de la restauració, el comerç, la indústria i les activitats professionals com a conseqüència de la Covid-19, tals com la suspensió del cobrament de la taxa de vetlladors fins al pròxim 30 de juny del 2021 i la reducció d’un 15% de la taxa per recollida d’escombraries del comerç, la indústria i les activitats professionals. Es destinen 5,4 milions d’euros a ajudes i bonificacions per a la tarifació social, ambiental i econòmica.

D’altra banda, s’incrementa un 20% la taxa de retirada de vehicles de la via pública, i un 13% i un 10% les taxes per estacionament públic a les zones blaves i verdes per a no residents, respectivament, amb l’objectiu de millorar la disciplina viària i aconseguir una cobertura més gran del cost real del servei.

Estudiar la documentació del Consell Esportiu

En un altre ordre, el Ple ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ERC que demana a l’Ajuntament que creï una comissió per estudiar la documentació del Consell Esportiu relacionada amb les subvencions que ha rebut l’entitat de l’Ajuntament de L’Hospitalet. El text també inclou que el consistori es presenti com a acusació particular en el cas del Consell Esportiu «per defensar els interessos de la institució, de l’esport a la ciutat i dels veïns i veïnes», quan processalment correspongui o quan «hi hagi un oferiment d’accions per part del Jutge d’instrucció, en la seva condició de perjudicat per la presumpta comissió dels delictes investigats,» assenyalen des del govern local.

En el mateix ple, Cristóbal Plaza, un dels regidors investigats en el cas, ha fet efectiva la seva renúncia com a responsable de la regidoria d’Esports. Així, ho substituirà Iman Aisa Abdellaoui, atesa la renúncia anticipada de Porqueras, que era el següent a la llista.

Notícies relacionades

L’aprovació de la moció d’ERC es produeix dues setmanes després que l’alcaldessa Núria Marín declarés com investigada davant l’UDEF pels suposats delictes de prevaricació, malversació de diners públics i omissió del deure de perseguir un delicte.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA