El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

VIVENDA SOCIAL

Veïns d'uns edificis de l'Obra Social La Caixa demandaran l'entitat per incompliment de contracte

Denuncien que en la renovació dels contractes de lloguer ha desaparegut una clàusula que els permetia comprar els pisos

Uns altres 80 veïns de Mataró també van denunciar setmanes enrere un canvi al contracte de lloguer dels seus pisos

foto 3711015

foto 3711015

3
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

Un centenar de veïns de Pota Nord, una promoció de vivendes de lloguer assequible a l’Hospitalet de Llobregat impulsada per l’Obra Social La Caixa, estudien presentar una demanda conjunta per incompliment de contracte. Denuncien que en el contracte de lloguer que van firmar el 2014 hi havia una clàusula que els permetia comprar els pisos després de 10 anys i que, en el moment de renovar els contractes als cinc anys, ha desaparegut «sense previ avís».

A més, asseguren, que quan van demanar explicacions i van mostrar el seu malestar, els van coaccionar per firmar el nou contracte sense la clàusula amb l’amenaça que si no ho feien haurien de marxar dels pisos en un mes.

El David, un dels veïns afectats, recorda que els pisos es van adjudicar per sorteig el 2014 «amb molta pompa i publicitat» i denuncia que ara l’Obra Social La Caixa vol incomplir les condicions inicials sense donar-los cap tipus d’explicació. «Ens van entregar els pisos com si ens hagués tocat la loteria i molts ens vam organitzar la vida amb la previsió de poder comprar la vivenda al cap d’uns anys a un preu raonable», afegeix.

Sense oportunitat d’estudiar els contractes

Els veïns recorden que els terrenys on es van construir les vivendes els va cedir un particular amb la condició que es destinessin a vivenda protegida o a equipaments escolars, i que amb aquesta decisió «unilateral i injustificada», l’entitat financera està «contravenint» aquesta voluntat.

Els inquilins, que paguen uns 650 euros al mes per uns pisos d’uns 80 metres quadrats, asseguren que l’Obra Social La Caixa ha vist l’«oportunitat de fer negoci» amb uns pisos que estan molt ben situats i que li poden donar molt més benefici llogant-los que venent-los com s’havia compromès.

Òscar Serrano, advocat del Col·lectiu Ronda, que representa els veïns, considera que aquesta manera de procedir constitueix un «greu i injustificat incompliment» per part de l’entitat financera i una «ruptura il·lícita de la legítima expectativa» dels inquilins de Pota Nord.

L’advocat dels veïns, a més, critica que en el moment de firmar les renovacions, els arrendataris no van poder llegir ni estudiar els contractes. «Hi va haver una situació supresiva amb una renúncia de facto d’un dret, com era el de comprar les vivendes després de 10 anys, sense la voluntat dels inquilins», afegeix.

L’entitat no els respon

Serrano explica també que s’han posat en contacte en diverses ocasions amb l’entitat financera i que la seva resposta ha sigut que «no volen parlar del tema» perquè tenen decidit continuar llogant les vivendes «incomplint un compromís inicial nítid i clar».

Finalment, des del Col·lectiu Ronda, tot i que deixen clar que «no té cap responsabilitat jurídica», insten l’Ajuntament de l’Hospitalet a assumir la seva «responsabilitat política» perquè en el moment d’entregar les vivendes el consistori «va fer publicitat» de la promoció i que els beneficiaris del sorteig poguessin comprar els pisos passats 10 anys. «L’ajuntament encara no s’ha posicionat, però esperem que es posi del costat dels veïns», afegeix.

La mateixa situació a Mataró

La situació dels veïns de Pota Nord s’assembla molt a la que denuncien un grup d’inquilins de Mataró. En concret, 80 veïns de Mataró també van denunciar fa unes setmanes un canvi en el contracte de lloguer dels pisos d’El Rengle que els impedeix comprar la vivenda després dels deu anys transcorreguts, tal com asseguren que els havia promès la propietària de l’edifici del passeig de Marina, en aquest cas la Fundació La Caixa.

Els inquilins afirmen que, després dels primers cinc anys de lloguer, se’ls va fer firmar un segon contracte en què la clàusula de compra «havia desaparegut», tot i que van firmar «confiant en la bona fe» de la finalitat social.

Així, si l’entitat propietària no acaba acceptant l’opció de compra, els inquilins haurien d’abandonar les vivendes d’aquí a un any, el termini fins a l’acabament dels primers contractes.

Notícies relacionades

En oposició, l’entitat bancària remarca que, tot i que «legalment» no es pot pronunciar fins a l’octubre de 2021 –quan finalitzen els primers contractes–, els inquilins eren «conscients» de la modificació i van firmar el segon contracte «sense la clàusula sobre l’opció de compra».

Més notícies de l’Hospitalet i Mataró a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA