El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Invertint en el present i en el futur de les persones

3
Es llegeix en minuts
Núria Marín
Núria Marín

Alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat.

ver +

Aquesta setmana hem presentat la proposta de pressupostos municipals per a l’any que ve que, al llarg dels propers dies, també exposarem als diferents consells de districte de la ciutat per a la seva discussió pública i, posteriorment, el 20 de desembre proposarem aprovar al Ple Municipal.

Aquests són uns pressupostos que reflecteixen el compromís que el Govern municipal té amb la ciutadania de l'Hospitalet per mantenir el model de ciutat cohesionada i la important xarxa d'equipaments i serveis públics que tenim.

Malgrat la situació econòmica que estem vivint, institucions i ciutadania, gràcies a les finances municipals sanejades dels nostres comptes --al contrari d'altres administracions que retallen--, nosaltres tenim el ple convenciment que cal continuar invertint i garantint la part de l'Estat del benestar que ens correspon. I fins i tot una mica més.

En aquest context, el Pressupost per a 2014 és de 218 milions d'euros, cosa que representa un increment del 7,73% respecte del d'aquest 2013, que ha estat de 202 milions d'euros.

És la línia d'actuació que hem mantingut en els darrers cinc anys, amb la voluntat de continuar atenent les persones i, especialment, els qui més ho necessiten. Perquè des del govern més proper a la ciutadania, volem acompanyar-la en el seu dia a dia, garantint els serveis d'atenció a les persones en el present i, alhora, posant les bases per al futur, per tal que la ciutadania tingui millors oportunitats de desenvolupament personal i col·lectiu i, al mateix temps, el conjunt de la ciutat consolidi el seu creixement econòmic i social, tot respectant el Programa d'Actuació Municipal 2012-2015 i la Llei d'Estabilitat Pressupostària, volum de la despesa i nivell de deute.

La reducció de les aportacions de l'Estat i de la Generalitat i la falta de liquiditat del Govern de Catalunya fan cada vegada més difícil tancar el pressupost municipal i ens deixen cada vegada més en solitari a l'Ajuntament en la tasca de donar resposta a les necessitats de la ciutadania. En el cas de l'Estat, continua disminuint i l'any vinent la ciutat rebrà uns 2,5 milions d'euros menys que el 2013 mentre que l'aportació de la Generalitat segueix reduint-se en programes concrets.

Així, les transferències de la partida per a escoles bressol es redueix en un 1,67%; per a l’Escola de Música-Centre de les Arts, en un 27%, i per al Pla de desenvolupament comunitari, en més d'un 32%. Pel que fa al deute que la Generalitat manté amb aquest ajuntament ara mateix és la gens menyspreable quantitat de 13,7 milions d'euros.

Per poder dur a terme les polítiques socials que es desenvolupen a la ciutat tenim la previsió de recaptar en concepte d'ingressos propis, que representen el 58% del total, 120,6 milions d'euros. Això suposa un increment respecte a l'any passat com a conseqüència d'una millora dels ingressos per impostos. En gran part pel que representa el “Model l’Hospitalet”, on els ingressos provinents de les zones en creixement i amb més activitat econòmica de la ciutat repercuteixen als diferents barris del municipi.

Amb l'objectiu de continuar invertint en el present i en el futur de les persones, volem mantenir la despesa destinada a la prestació de serveis relacionats amb la reactivació de l'economia per generar ocupació, a la seguretat i a la convivència, a l'educació i als serveis socials bàsics. El 68% del pressupost el destinem a les polítiques adreçades a les persones; més de 2 de cada 3 euros van destinats a aquests serveis.

Notícies relacionades

Tinc el convenciment que aquest pressupost és un fidel reflex de la nostra manera d'entendre i fer les coses. Amb les polítiques de retallades i austeritat extrema que fan els governs del PP des de de Madrid i CiU i ERC a Catalunya no sortirem de la crisi.

Com ja deia l'any passat, les inversions que farem a l’Hospitalet són un exemple de com sent més eficaços i prioritzant la despesa es poden incrementar els recursos adreçats a les polítiques a les persones i a la vegada incentivar la reactivació econòmica. Crec que el model que ens governa actualment a Europa, a Espanya i a Catalunya no és l'única forma de treballar; el pressupost de l’Hospitalet és un exemple que hi ha altres alternatives per plantar cara a la crisi sense deixar de banda el patiment de la ciutadania.