3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De ser la número u del tennis, al banc dels acusats. L’extennista Arancha Sánchez Vicario i el seu exmarit, Josep Santacana, s’asseuen a partir d’aquest dimarts al banc dels acusats per presumpte alçament de béns o insolvència punible per suposadament ordir un pla per descapitalitzar el seu patrimoni amb ell i evitar el pagament d’un deute al Banc de Luxemburg i amb «ànim d’enriquiment il·lícit». La fiscalia reclama per a tots dos quatre anys de presó i una multa de 8.300 euros. A més, hi ha unes altres cinc persones acusades per a les quals es demana tres anys i mig o dos anys i nou mesos de presó.

La vista se celebra a la sala d’actes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Durarà tota la setmana (s’espera que divendres declarin els acusats) i si és necessari continuarà a partir del 19 d’octubre. En la primera sessió està previst que els advocats plategin qüestions prèvies i argumentin diverses qüestions, com presumptes vulneracions de drets fonamentals, entre elles suposades indefensions, així com nul·litat de proves. Sánchez Vicario atribueix l’operació al seu exmarit i aquest nega la comissió de les irregularitats i al·lega que la seva exdona ha pactat amb les acusacions per incriminar-lo. L’advocat de Santacana va atacar directament en la seva primera intervenció l’exesportista i la va involucrar en l’assumpte.

La fiscalia afirma que l’extennista i la que era la seva parella presumptament van vendre les seves propietats a Espanya i Andorra per evitar pagar un deute que tenien amb l’entitat bancària de Luxemburg. Per això es demana responsabilitat civil subsidiària a diverses societats que van utilitzar en aquest procés. La parella havia de pagar més de 5 milions d’euros que va deixar com a aval per fer front a una multa de 3,5 euros més interessos per evasió fiscal que li va imposar el Tribunal Suprem el 2009. Malgrat les reclamacions, suposadament, la llavors parella, sempre segons l’acusació, va vendre béns per evitar abonar aquesta quantitat que se’ls va reclamar per via civil, cosa que per al fiscal és un delicte d’alçament de béns. L’advocat de l’acusació va precisar aquest dimarts en el judici que el deute en l’actualitzada arriba als 6,6 milions d’euros, amb els interessos inclosos.

Reclamació i demanda

Notícies relacionades

L’acusació pública sosté que el 27 d’abril i l’1 d’octubre del 2010, el Banc de Luxemburg, que reclama la mateixa pena que el fiscal, va abonar al Banc de Sabadell 5,2 milions d’euros com a garant de la quantitat que aquesta última entitat bancària va haver d’abonar com a aval pel deute de Sánchez Vicario amb Hisenda. L’entitat va enviar a l’extennista posteriorment un burofax reclamant aquesta quantitat i, al no procedir l’extennista al seu desemborsament, va interposar una demanda civil que va ser estimada.

La fiscalia detalla que Sánchez Vicario, «sota la consigna» del que era el seu marit i en col·laboració dels altres acusats, «van idear un pla consistent a descapitalitzar el seu enorme patrimoni, frustrant d’aquesta manera el cobrament» de l’esmentada quantitat pel Banc de Luxemburg. L’acusació pública concreta que es van realitzar nombroses «maniobres»: el buidatge de comptes corrents d’extennista o la «desaparició» dels diners que havia cobrat en concepte de reportatges. L’exesportista, remarca, també va realitzar un procés de despatrimonialització immobiliari a través de societats de les quals era titular real o fiduciària. L’operació es va efectuar en una desena de vivendes, diverses places d’aparcament, un local en un port esportiu i terrenys, entre altres béns. "