El Regne Unit

Balmoral, el castell del qual estava enamorada Isabel II i on va morir

Balmoral, el castell del qual estava enamorada Isabel II i on va morir

JANE BARLOW/REUTERS

1
Es llegeix en minuts

La mort d’Isabel II la va agafar al castell de Balmoral, no al londinenc palau de Buckingham, com hauria sigut més previsible, tot i que, coneixent la reina, a ningú li deu sorprendre que hagi sigut a la seva residència d’Aberdeenshire, Escòcia, on ha fet el seu últim sospir. No en va, aquest castell era el seu refugi preferit (hi va viure la major part de la pandèmia de la covid-19 amb el seu marit, el duc d’Edimburg) i el lloc on va passar tots els estius durant el seu regnat.

Notícies relacionades

La propietat, situada a poc més de 800 quilòmetres de la capital anglesa, pertany a la família reial britànica des de 1852 i compta amb més de 20.000 hectàrees de terreny. La reina Victòria i el príncep Albert la van considerar com el lloc ideal per als seus estius i la van llogar des de 1848 fins que, finalment, van decidir comprar-la. El 1853 van començar a ampliar i reconstruir en estil neogòtic el castell original, construït al segle XV.

El castell és parcialment visitable a la primavera i a l’estiu, fins a finals de juliol. Des del 31 de juliol i fins a principis de setembre era quan Isabel II el disfrutava, motiu pel qual es tancava el públic. Es calcula que cada any visiten Balmoral unes 85.000 persones, per això se’l considera el principal motor econòmic de la zona pel seu atractiu turístic. A més de la residència reial, la propietat de Balmoral engloba jardins, terres cultivables, àrees de pagesia, boscos...