Adeu a un referent

Castells, terres, joies, obres d’art... Aquesta és la fortuna que deixa Isabel II

L’herència que deixa la sobirana britànica s’estima com una de les més importants entre les cases reials europees

Castells, terres, joies, obres d’art... Aquesta és la fortuna que deixa Isabel II

REUTERS / PAUL GROVER

  • DIRECTE | Última hora de les reaccions a la mort de la reina Isabel II

  • PERFIL MULTIMÈDIA | Isabel II, l’última gran reina

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la mort d’Isabel II es posa en marxa una sèrie de moviments en cadena. I no només dinàstics (el seu primogènit Carles ja és el nou rei d’Anglaterra). També monetaris, ja que la fortuna de la malaguanyada sobirana aquest dijous, 8 de setembre, als 96 anys, i després de 70 anys de regnat, s’estima que és una de les més importants de la reialesa europea.

Tot i que la majoria de monarquies europees estan fent passos per ser cada vegada més transparents pel que fa als seus béns, la fortuna de la reina Isabel II encara estava embolcallada de certa boira.

Segons ha estimat el ‘Sunday Times’, la riquesa que deixa Isabel II se situaria en els 370 milions de lliures (426 milions d’euros), una xifra baixa si es compara amb les grans fortunes que encapçalen la llista ‘Forbes’.

‘The Guardian’, per la seva banda, va publicar una investigació l’any passat en la qual xifra en més de 180 milions de lliures (uns 211 milions d’euros) els diners acumulats per la reina en tots aquests anys.

Lluny, llunyíssim de Musk

Per exemple, amb el multimilionari nord-americà Elon Musk, actualment l’home més ric del planeta, i al qual se li calcula una fortuna de 219.000 milions de dòlars (217.000 milions d’euros). El 2021 ocupava el segon lloc del rànquing mundial, però aquest any ha ascendit gràcies a la revalorització de les accions d’una de les seves principals companyies, Tesla.

Després de Musk, venen les fortunes del també nord-americà Jeff Bezos (fundador d’Amazon, 170.000 milions estimats), el francès Bernard Arnault (Louis Voutton, 149.000 milions) i el també nord-americà Bill Gates (Microsoft, 128.000 milions).

Béns personals

No obstant, la reina també tenia els seus propis béns personals, incloent-hi el castell de Balmoral, a Escòcia, on ha mort, i Sandringham Estate, a l’est d’Anglaterra. Tots dos els havia heretat del seu pare, el rei Jordi VI.

A més, la reina també tenia una valuosa col·lecció de segells, nombroses obres d’art i una cartera d’accions.

Les Joies de la Corona –amb la corona de Sant Eduard al capdavant, com la peça més important de les joies de la corona britànica, ja que és la que es fa servir per coronar els monarques del Regne Unit– i moltes obres d’art, en realitat són propietat de Royal Collection Trust, una organització benèfica.

Tal com recull la CNN, Isabel II, i el seu fins aquest dijous hereu, Carles, rebia la major part dels seus ingressos del Govern i de les seves propietats privades. Les tres principals fonts d’ingressos de la monarca eren la Subvenció Sobirana, l’herència del Ducat de Lancaster i els seus béns i inversions personals.

Subvenció Sobirana

La Subvenció Sobirana, una suma global anual del Govern, és essencialment un compte de despeses que cobreix els costos de viatges, seguretat, personal i manteniment dels palaus reials.

La reina va rebre 85,9 milions de lliures (99 milions d’euros) lliures d’impostos de la Subvenció Sobirana l’any fiscal 2020-2021.

La Subvenció Sobirana es genera a partir del Crown Estate, una col·lecció de propietats i granges del Regne Unit que generen centenars de milions de lliures cada any. La gran majoria dels guanys del Crown Estate van a les arques del Govern, però una part dels guanys, entre el 15% i el 25%, s’entreguen als monarques en forma de Subvenció Sobirana.

Ducat de Lancaster

Notícies relacionades

Una altra font important d’ingressos per a la monarca era el Ducat de Lancaster, una sèrie de propietats comercials, agrícoles i residencials que data de 1265. El ducat va produir 22,2 milions de lliures (26 milions d’euros) en guanys nets per a la reina durant aquest any fiscal. Amb aquests diners, Isabel II pagava les despeses oficials i privades, incloent-hi els costos per a altres membres de la família reial que assumien compromisos en nom seu.

Propietats a repartir

El palau de Buckingham, el de Kensington, el castell de Windsor, el de Balmoral, Clarence House, Sandringham, Frogmore House, Bagshot Park i el palau de Holyrood són altres de les propietats incloses en el patrimoni de la Corona. El principal receptor d’aquesta herència segurament serà el primogènit d’Isabel II, Carles III, però segurament també rebran part de la seva herència els seus altres fills, la princesa Ana, el príncep Eduard i el príncep Andreu.