Actes del jubileu de platí

Isabel II celebrarà una festa a Buckingham en el primer aniversari de Lilibet

La filla petita d’Enric i Meghan, anomenada així en honor de la reina d’Anglaterra, va néixer el 4 de juny

  • Recorregut per la vida d’Isabel II, que aquest any celebrarà el seu jubileu de platí pels seus 70 anys de regnat

Isabel II celebrarà una festa a Buckingham en el primer aniversari de Lilibet

Frank Augstein/Pool via REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest 2022 serà un any molt especial per a la reina Isabel II, ja que el 6 de febrer marcarà la fita de complir 70 anys asseguda al tron. En aquesta data, la sobirana, de 95 anys, es convertirà en la primera monarca britànica que arriba als 70 anys de regnat, ara al capdavant de 15 països de la Commonwealth després que Barbados es declarés república al novembre. És per això que aquest any es portarà a terme el seu jubileu de platí, amb un ampli programa de concerts, concursos i tota mena de celebracions, del 2 al 5 de juny, incloent-hi una festa que coincideix amb el primer aniversari de la seva besneta Lilibet.

Coincidirà l’aniversari amb la Platinum Party, un festival farcit d’estrelles al Palau de Buckingham que tindrà lloc el dissabte 4 de juny (aquell mateix dia de 2021 va venir al món al Santa Barbara Cottage Hospital Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, anomenada així en honor al sobrenom de la infància de la Reina).

¿Viatjaran els Sussex al Regne Unit?

El que encara no se sap és si el príncep Enric i Meghan viatjaran al Regne Unit per participar en les celebracions del jubileu. Els membres de la família reial es reuniran per commemorar l’ocasió en la desfilada de l’aniversari de la Reina, Trooping the Colour, el dijous 2 de juny. El fill petit de Carles d’Anglaterra i la princesa Diana i la seva dona estan distanciats de la família reial des que van deixar el país i les seves funcions reials i es van instal·lar als Estats Units. El polèmic ‘Megxit’ va adquirir encara més volada amb la famosa entrevista que els ducs van concedir a la televisió a la seva amiga i veïna Oprah Winfrey, en la qual van airejar que un membre de palau va preguntar pel color de pell del seu fill, Archie, abans de néixer.

Normalment, abans de la pandèmia, la família sol reunir-se al balcó de Buckingham, en l’anomenat Trooping the Color (Desfilada de l’Estendard), que aquest any se celebra en dijous i no en dissabte. L’última vegada que es van veure els ducs de Sussex amb la resta dels Windsor disfrutant de la desfilada aèria va ser el 2019, quan Markle reprenia la seva agenda després de la seva baixa maternal del seu primogènit. Poc després, Enric i Meghan van deixar les seves obligacions reials per escapar-se de la pressió mediàtica.

Dues notes tristes

Notícies relacionades

A més d’aquest dubte a l’agenda del jubileu, les celebracions en aquesta ocasió estaran entelades per dues circumstàncies. La primera, l’absència del duc d’Edimburg, mort a l’abril, i la segona, els problemes legals en què està immers el príncep Andreu, amb un procés judicial obert als EUA per abusos sexuals a una menor i per la seva amistat amb el pederasta Jeffrey Epstein, que ha comportat, a més, que la seva mare, la Reina, hagi pres la decisió de desposseir el seu fill favorit de tots els títols militars i els patronatges reals, així com del títol d’Altesa Reial (His Royal Highness), si bé continuarà sent duc de York (com ja va passar amb els Sussex).

Malgrat tot això, el programa del jubileu de platí inclou, a més, una cerimònia religiosa d’acció de gràcies pel regnat de la monarca a la catedral de Sant Pau de Londres, que tindrà lloc el 3 de juny. A més de la Platinum Party de la BBC al palau, de la qual encara no s’ha fet pública la llista d’artistes que actuaran, però s’anuncia com un esdeveniment que aplegarà alguns dels noms més importants del món de l’entreteniment. El diumenge dia 5 les celebracions es traslladaran als carrers, amb més de 200.000 festes de barri. Aquell dia també s’organitzarà una gran dinar amb molts convidats arribats d’arreu del país.