Anunci a Buckingham

Així serà el 70è aniversari del regnat d’Isabel II

  • El palau de Buckingham presenta el programa de celebracions, que tindran lloc entre els pròxims 2 i 5 de juny

Així serà el 70è aniversari del regnat d’Isabel II

Victoria Jones

2
Es llegeix en minuts

Londres, 10 gen 2022 (AFP)

Pompa, ostentació, desfilades, concerts i un concurs de postres centraran les celebracions per commemorar els 70 anys de regnat d’Isabel II, segons ha anunciat aquest dilluns el Palau de Buckingham.

Isabel Alexandra Maria Windsor va ser nomenada reina el 6 de febrer del 1952, amb només 25 anys, després de la mort del seu pare, Jordi VI. En aquesta data del 2022, la sobirana, de 95 anys, es convertirà en la primera monarca britànica que arriba als 70 anys de regnat, ara al capdavant de 15 països de la Commonwealth després que Barbados es declarés república al novembre.

Per commemorar l’ocasió, el palau de Buckingham va anunciar quatre dies de festejos que se celebraran entre el 2 i el 5 de juny, aniversari de la coronació d’Isabel II el 1953 a l’abadia de Westminster, en la primera i fins ara única cerimònia d’aquest tipus televisada al Regne Unit. Les celebracions començaran un dijous, declarat festiu igual com divendres, amb una desfilada pel centre de Londres.

Més de 1.000 soldats, cavalls i músics marxaran al tradicional Trooping the Colour o «Desfilada de l’Estendard», que sol commemorar anualment l’aniversari de la reina, però que no se celebra des de l’inici de la pandèmia arran de les cancel·lacions el 2021 i 2020. Després, perpetuant una tradició centenària, 1.500 pobles i ciutats del país, els territoris d’ultramar i els països de la Commonwealth encendran un peveter «per celebrar el jubileu».

Entre les iniciatives anunciades, una batejada «Jubilee Green Canopy», que permetrà plantar 60.000 arbres a tot el país el 2022. L’altra consistirà en un concurs nacional, obert a tots els professionals i aficionats a la rebosteria majors de vuit anys, «per crear unes noves postres dedicades a la reina». Els cinc finalistes elaboraran la recepta davant un jurat, entre els quals figurarà el cap de cuina del palau.

El 3 de juny s’oficiarà una cerimònia religiosa a la catedral de Sant Pau de Londres. L’endemà tindrà lloc al palau de Buckingham un gran concert en què participaran «les estrelles més grans del món per celebrar alguns dels moments més importants del regnat». I el 5 de juny estan previstes més de 200.000 «festes de barri» organitzades per voluntaris a tot el país. Tancarà les celebracions una gran marxa a Londres que combinarà «teatre, circ, música i art de carrer».

La salut de la monarca

Amb aquesta celebració, la monarquia britànica, recentment eclipsada per la degradació de la salut de la monarca, que s’afegeix a diversos estrepitosos escàndols al si de la família reial, espera generar notícies positives i millorar la seva imatge.

El tercer fill de la reina, el príncep Andreu, de 61 anys, s’enfronta a una demanda civil als Estats Units per agressió sexual, relacionada amb la seva amistat amb el difunt financer nord-americà Jeffrey Epstein i l’amiga britànica d’aquest, Ghislaine Maxwell, acusats de tràfic sexual de menors.

Notícies relacionades

D’altra banda, el príncep Enric, de 37 anys, net de la monarca que amb la seva dona, Meghan, van fer trontollar la reialesa a l’anunciar la seva sobtada retirada el gener del 2020 i denunciar posteriorment presumptes comentaris racistes al si de la família reial des del seu exili californià el març del 2021, preveu publicar les seves memòries aquest any.

acc/zm