«Per a la seva comoditat»

La reina Isabel II incorpora el bastó a les peces icòniques del seu vestuari

Aquesta és la primera vegada que la sobirana britànica, de 95 anys, el fa servir en un acte oficial (el servei d’Acció de Gràcies a l’abadia de Westminster)

El 2003 i el 2004 també va necessitar recolzament després d’una operació de genoll

La reina Isabel II incorpora el bastó a les peces icòniques del seu vestuari

AFP / ARTHUR EDWARDS

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Isabel II, la monarca que més temps ha ocupat el tron britànic (69 anys per ara), que aquest estiu encara muntava a cavall, pujava escales amb facilitat i continua fent discursos –l’últim, al maig, per presentar el programa de «recuperació nacional» de Johnson a la Cambra alta del Parlament–, ha incorporat al seu icònic vestuari un complement que fins ara havia desterrat malgrat la seva avançada edat, 95 anys. El típic bastó que utilitza molta gent gran per ajudar-se a caminar era considerat fins fa res per la reina un signe de debilitat que no podia permetre’s, sobretot en públic. Però el temps és inexorable per a tothom, fins i tot per a una reina tan longeva com ella.

Recolzada en una vara amb empunyadura de nansa, la reina Isabel II del Regne Unit va assistir aquest dimarts a un servei religiós a l’abadia de Westminster (Londres) en commemoració del centenari de l’organització benèfica de les forces armades Royal British Legion. Segons fonts de palau, Isabel II va fer servir aquest ‘nou’ complement «per a la seva comoditat», al sortir del cotxe, per entrar al temple i de nou, després, per abandonar l’abadia.

A més, la reina no va entrar per la porta habitual, sinó per una altra que quedava més a prop del seu seient.

Malgrat l’avançada edat, aquesta és la primera vegada que Isabel II utilitza un bastó en un acte oficial d’aquest tipus, si bé cal recordar que el 2003 i el 2004 ja se la va poder veure utilitzant-ne un després d’una operació de genoll.

La setmana passada, per exemple, la reina va acudir a un altre acte oficial, però no en va fer servir. Va ser a Buckingham, amb motiu de donar el tret de sortida al relleu de la batuta de la monarca per als 22ns Jocs de la Commonwealth de Birmingham 2022, que se celebraran l’estiu vinent. En aquesta ocasió va anar-hi acompanyada pel seu fill petit, el príncep Eduard.

Un icònic vestuari

A partir d’ara, el bastó potser és un complement habitual al seu icònic vestuari, com ja ho són els barrets d’ala rodona i amb ornaments florals o de plomes, que sol conjuntar amb un abric o vestit jaqueta del mateix color; els bolsos de la firma britànica Launer, que utilitza des de fa mig segle; les còmodes «sabates de treball» d’Anello & Davide of Kensington que lluu en públic, o el collaret de perles –gairebé sempre de tres voltes– i el fermall que acostuma a portar a la solapa. L’elegit per a aquesta ocasió va ser el fermall rus de la reina Maria de Teck, amb un safir caboixó de pa de sucre. El fermall va ser un regal de l’emperadriu Marie Feodorovna a la reina Maria de Teck (àvia d’Isabel II) com a regal de noces el 1893, i Isabel II el va heretar el 1953.

Notícies relacionades

La reina, que per a aquesta ocasió va triar un abric i un barret en blau marí, no va anar sola a la missa. La va acompanyar la seva única filla, la princesa Anna, de 71 anys, amb un conjunt lila, a més de militars en actiu i veterans, els seus familiars i representants de la British Legion, de la qual la sobirana és patrona.

Isabel II, que va enviduar fa mig any, quan va morir el duc d’Edimburg, ha reprès aquest mes la seva agenda habitual de compromisos oficials, després de passar l’estiu i el principi de la tardor al seu estimat castell de Balmoral, a Escòcia. Pròximament, està previst que tant ella com destacats membres de la família assisteixin a la cimera del clima COP26 que se celebrarà del 31 d’octubre al 12 de novembre a la ciutat escocesa de Glasgow, allà es reuniran líders de tot el món per consensuar els pròxims passos en la lluita contra el canvi climàtic.