Camí de fer un segle

Isabel II fa 95 anys: l’aniversari més trist de la Monarca del Regne Unit

  • La sobirana està en ple dol al castell de Windsor pel seu marit, Felip d’Edimburg

  • La reina reprendrà a partir de divendres les funcions oficials i assistirà al maig a l’obertura del Parlament

Isabel II fa 95 anys: l’aniversari més trist de la Monarca del Regne Unit
4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La reina Isabel II celebra aquest dimecres al castell de Windsor el seu primer aniversari com a viuda. Envoltada de servents i amb un parell de gossets com a distracció, la sobirana arriba als 95 anys en ple dol per Felip d’Edimburg, l’home que sempre va formar part de la seva vida. Lluïda i activa, diumenge passat, un dia després del funeral, va ser fotografiada al volant d’un Jaguar verd, conduint al recinte del castell. L’absència del duc no li impedirà seguir amb les seves obligacions al capdavant de la Corona. No hi ha cap ombra d’abdicació. La Monarca es prepara per celebrar l’any vinent el 70è aniversari del seu ascens al tron, en un llarg pont de quatre dies, que promet ser un gran homenatge de la nació al seu regnat.

La bombolla de sa majestat

L’aniversari de la Monarca sempre ha sigut un assumpte privat. L’any passat, a causa del coronavirus, ho va celebrar lluny de la família, amb el seu marit com a única companyia. En aquesta ocasió, tot i que no s’han facilitat detalls, és molt possible que estigui amb ella algun dels seus fills, potser Andreu, duc de York, o el menor, Eduard, i la seva dona Sofia, comtes de Wessex. Els qui no hi faltaran seran el Muick i el Fergus, els dos cadells, un corgi i un dorgi, que li han regalat recentment, per fer més suportables aquests moments d’especial tristesa. La reina està atesa per 22 empleats, coneguts com la HMS Bubble (la bombolla de sa majestat), que s’han mantingut aïllats, atenent-la, tant a ella com al duc d’Edimburg, durant la pandèmia.

La celebració oficial de l’aniversari de la sobirana té lloc al juny i és un dels moments en què la monarquia britànica munta un dels seus grans xous. A la desfilada del Trooping the Colour hi participen 1.400 soldats, 200 cavalls i bandes militars amb 400 músics. La família reial, a cavall i en carruatges descoberts, recorre la gran avinguda de The Mall, adornada amb banderes de la Union Jack. Una vegada finalitzat el passeig, la cerimònia acaba amb els Windsor saludant a la multitud des del balcó del palau de Buckingham, mentre avions de la Royal Air Force creuen el cel, deixant esteles de colors. Aquest any, per segona vegada, la desfilada ha sigut cancel·lada a causa de la Covid.

Cerimònia al Parlament

Isabel II retornarà a les activitats normals a partir d’aquest divendres, una vegada conclòs el període de dol de dues setmanes. D’acord amb fonts de palau, continuarà atenent alguns compromisos senzills a Windsor, segurament per videoconferència, o per telèfon. L’11 de maig s’haurà de desplaçar a Londres per assistir a la solemne cerimònia d’obertura del Parlament, en el que serà el seu primer gran acte oficial des de la mort del seu marit. En aquesta ocasió, com ja és tradicional, estarà acompanyada del príncep de Gal·les. Els polítics i convidats seran pocs i tots ells necessitaran d’una prova negativa, inclòs el primer ministre, Boris Johnson.

S’ha desmentit que Isabel II convertirà el castell de Windsor, on ha passat bona part de la pandèmia retirada, en la principal residència reial. Tot i que és allà on se sent més a gust, el palau de Buckingham, un edifici icònic al món sencer, actualment sotmès a reparacions i obres, continuarà sent la residència de la Monarca, almenys oficialment.

Carles, cara a cara amb Guillem i Enric

La mort de Felip d’Edimburg i els últims problemes familiars obliguen ara a redissenyar la distribució de tasques reials. El príncep Carles, d’acord amb la premsa, es troba a Gal·les, lluny del món, en una granja reconvertida a Brecon Beacons, on es va desplaçar poc després d’acabar l’enterrament del seu pare. Abans, va participar en un cara a cara amb els seus dos fills, Guillem i Enric, en la primera trobada després de l’entrevista d’Oprah, en la qual es van abocar acusacions de racisme i maltractament mental a Meghan per part de la família reial i el seu entorn. A la reunió de dues hores a Frogmore Cottage, la que va ser vivenda del príncep i l’exactriu després del seu casament, hi hauria assistit també Caterina. Ningú sabia dimarts si Enric sortiria immediatament cap als EUA per reunir-se amb la seva dona a Santa Barbara, o si visitaria la reina aquest dimecres.

L’ascens de Sophie

Notícies relacionades

L’ascens de SophieCarles, de 72 anys, estaria estudiant el repartiment de futurs patronatges i funcions públiques d’una família reial molt minvada després de la marxa d’Enric i Meghan. Els ducs de Sussex havien de compartir tasques amb els ducs de Cambridge, assumint el relleu generacional. Tampoc està disponible Andreu, apartat des de finals del 2019.  

Una de les persones que podria en el futur assumir tasques més rellevants és Sophie, comtessa de Wessex. L’antiga relacions públiques, de 56 anys, ha estat mantenint un perfil baix des que fa dues dècades tant ella com el seu marit, el príncep Eduard, van haver d’abandonar totes les activitats laborals remunerades. Des d’aleshores, segons s’ha anat repetint ara, s’ha convertit en algú molt pròxim a la seva sogra, la que més freqüentment la visita a Windsor.