EL SALT A LA TELE DE MIKEL LÓPEZ ITURRIAGA
El Comidista: «Reivindico les llenties i altres plats lletjos»
El periodista torna als seus orígens i barreja música amb gastronomia a 'Banana split' els dijous a La 2

zentauroepp55550553 barcelona 23 10 2020 entrevista con mikel iturriaga el com201101235437 /
Mikel López Iturriaga, El Comidista major, ha tornat als seus orígens en el periodisme musical amb ‘Banana split’ (La 2, els dijous a les 23.00 hores), on igual et parla de trap que dels sumptuosos esmorzars valencians.
–¿Per què hauria de voler veure un programa que combina música i gastronomia algú a qui li faci esgarrifança la paraula maridatge?
–Al portar músics al terreny de la cuina i cuiners al terreny de la música, surten coses que no sortirien en entrevistes a l’ús. Segon motiu: intenta ser divertit o almenys entretingut, malgrat que odio aquesta paraula perquè m’evoca una cosa que et buidarà el cervell i et deixarà ximple. Utilitzem l’humor com un vehicle d’acostament a les persones que no són gaire aficionades a la música ni a la gastronomia.
–‘Banana split’, el nom del programa, sembla una declaració d’intencions: és ultrapop.
–En una llista de grans troballes de la gastronomia mundial mai sortirà el banana split, però són unes postres molt acolorides, molt cridaneres, molt dolçasses. A mi em suggereix cultura pop. I hi ha la cançó de Lio ‘Banana split’, una de les meves favorites entre les que parlen de menjar i que té un subtext sexual bastant important. Jugar amb els dobles sentits dona molt joc en el programa. Em van escriure de Plátano de Canarias protestant perquè utilitzem la banana havent-hi un producte nacional com el plàtan. Ho sento.
–¿Veurem grups de rock dur a ‘Banana split’?
–Per exemple, a Barón Rojo en una entrega que es titula ‘Poder crudo’. He intentat ser divers i no guiar-me pels meus gustos musicals. Sortiran Barón Rojo, Joe Crepúsculo, Hidrogenesse, Betty Missiego, Víctor Manuel... No és un programa per a ‘indies’ ni per a moderns i tampoc és un programa de velles glòries. És una barreja de moltes coses.
«Utilitzem l’humor com un vehicle d’acostament a les persones que no són gaire aficionades a la música ni a la gastronomia»
–¿Quina importància tenia la cuina a casa dels seus pares?
–La meva mare cuinava coses senzilles de la cuina tradicional basca i espanyola, però era bastant primmirada. Si feia una truita de patates, era molt bona. I el mateix amb la mongeta tendra ofegada amb patates, les patates amb xoriço, els cigrons, el marmitako... Hi havia molta conversa a compte del menjar. ‘Això està bé, això està malament’. ‘A l’amanida no se li posa això i sí això altre’.
–Havia de treure el menjar amb por, la seva mare.
–Jo d’ella ens hauria enviat a tots a la merda. Ella s’esforçava i allà tenia una col·lecció de tios, començant pel meu pare, que tot ho havien de posar una mica en solfa. O que no deien res. El meu pare deia una cosa tremebunda: ‘Si no dic res, és que està bé’. Tenia moltes coses bones però allà patinava.

«Estic fins al monyo de la moda del ramen», diu Mikel López Iturriaga. /
–¿Quina importància tenia la cuina en el seu primer pis de jove emancipat?
–En feia un ús molt bàsic. Malgrat que a casa dels meus pares es parlava molt de cuina no vaig aprendre a fer res de res. Jo em vaig començar a interessar per la cuina quan me’n vaig anar de casa. Per supervivència. Primer tires de pasta, de filet a la planxa, d’amanides bàsiques... Però via telefònica amb la meva mare vaig començar a interessar-me per plats que ella feia i em va entrar el cuc.
«Jo em vaig començar a interessar per la cuina quan me’n vaig anar de casa. Per supervivència»
–¿Com ha aconseguit El Comidista tenir una audiència tan massiva i, sobretot, tan militant?
–Fem cas als lectors. Els escoltem i intentem involucrar-los. Una de les seccions estrella és un consultori. I després hi ha diverses claus: som zero elitistes i utilitzem el to més pròxim i divertit possible, sense intentar pujar al podi dels grans crítics gastronòmics.
–¿Com ha caigut la irreverència d’El Comidista entre cuiners, crítics i gurmets?
–Hi ha de tot. Entre els cuiners són poquíssims els casos de rebuig. Però entre la crítica abunden els que ens menyspreen olímpicament i ens consideren uns arribistes i uns pallassos. Això és així. Hi ha una sèrie de personatges, no tant entre la crítica dels mitjans seriosos com en una comunitat de tuitaires pijos, una mica fatxes i d’anar a restaurants fins, que ens han donat cera per activa i per passiva. M’és igual.
–¿Em diu tres joies de la gastronomia popular espanyola?
–Caram... La truita de patates, l’únic plat, diria, que està igual d’implantat en totes les comunitats. Crec que es fa molt millor al nord. Galícia, Astúries, Cantàbria i País Basc seria la zona on aniria a menjar truita de patates si vingués d’un altre planeta. Les sopes fredes andaluses: gaspatxo, salmorejo, ajoblanco, porra... Són un enorme patrimoni, molt diferent al que pots trobar en qualsevol altre lloc. Els tinc molt carinyo perquè són cuina de supervivència. Màgia feta amb quatre coses molt barates. I per tirar una mica cap a Euskadi, les salses basques: la verda, la dels xipirons, el pil-pil i la biscaïna. Són totes grans invencions.
«Entre la crítica abunden els que ens menyspreen olímpicament i ens consideren uns arribistes i uns pallassos»
–¿Quines tendències gastronòmiques el fan esgarrifar?
–Estic fins al monyo de la moda del ramen, i m’agrada, ¿eh? Però la ridícula presència de llocs de ramen a cada cantonada de Barcelona no la puc entendre, no sé a què ve aquesta febre. A prop de casa meva tinc més llocs de ramen que si visqués a Tòquio. I tinc mania als plats acabats amb floretes i amb germinats. Vivim una època molt condicionada per les xarxes socials en la qual l’aparença s’està menjant l’essència a la cuina. I estem relegant plats deliciosos simplement perquè són lletjos. Unes llenties amb patates i xoriço no poden ser boniques, però són una delícia. Reivindico els plats lletjos.
Notícies relacionades–L’he vist menjar una hamburguesa de McDonalds amb aquesta barreja de plaer i mala consciència pròpia del drogoaddicte. ¿Encara recau?
–De tant en tant puc disfrutar amb aquest tipus de menjar, no diré que no. És menjar pensat per satisfer els teus més baixos instints i en aquest sentit està molt ben feta. Són sabors hiperpalatables, com diuen els nutricionistes, dissenyats perquè el teu cervell faci bang amb aquest gustarràs. Però és menjar del que cal mantenir-se el més allunyat possible.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya