EN PLE CONFINAMENT

Els reis d'Holanda demanen perdó per anar-se'n de vacances a Grècia

«Va ser molt imprudent no tenir en compte l'impacte de les noves restriccions», admeten Guillem i Màxima en un vídeo

The Hague (Netherlands), 21/10/2020.- Dutch King Willem-Alexander (L) and Queen Maxima look on during the recording of a personal video message in which the king discusses the cancellation of their holiday to Greece, in The Hague, The Netherlands, 21 October 2020. The couple decided a few hours after arrival to end the vacation after the commotion that had arisen over it. It was called unwise by many that the king was going on vacation to Greece, while the population is being called upon to stay at home as much as possible because of the containment of the coronavirus pandemic. (Lanzamiento de disco, Grecia, Países Bajos; Holanda, La Haya) EFE/EPA/Koen van Weel / POOL

The Hague (Netherlands), 21/10/2020.- Dutch King Willem-Alexander (L) and Queen Maxima look on during the recording of a personal video message in which the king discusses the cancellation of their holiday to Greece, in The Hague, The Netherlands, 21 October 2020. The couple decided a few hours after arrival to end the vacation after the commotion that had arisen over it. It was called unwise by many that the king was going on vacation to Greece, while the population is being called upon to stay at home as much as possible because of the containment of the coronavirus pandemic. (Lanzamiento de disco, Grecia, Países Bajos; Holanda, La Haya) EFE/EPA/Koen van Weel / POOL / Koen van Weel / POOL (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els reis Guillem Màxima d’Holanda han demanat perdó per haver-se’n anat de vacances a Grècia després que el Govern del seu país decretés el confinament parcial a causa de la pandèmia de coronavirus. Les vacances de tardor de la família reial va provocar una allau de crítiques des que el matrimoni va partir rumb a Grècia divendres passat en companyia de les seves filles per disfrutar d’uns dies de descans a la mansió que tenen al país hel·lè. L’escàndol ha sigut batejat per la premsa com a «tragèdia grega».

La pressió per les crítiques de la ciutadania i els mitjans de comunicació va fer que els reis rectifiquessin i es veiessin obligats a tornar a Holanda poques hores després d’aterrar a Grècia. A més, s’han vist obligats a demanar perdó en un vídeo tal com ha demanat en bloc el Govern holandès i l’oposició. 

«No som infal·libles»

En el missatge dirigit a la nació, Guillem i Màxima han lamentat haver soscavat la confiança dels ciutadans a l’anar-se’n de viatge quan el Govern estava demanant a la població viatjar el menys possible. Tots dos han manifestat que continuaran recolzant el país en «aquest moment de crisi» provocat per la pandèmia. «Estem entregats, però no som infal·libles», ha dit el monarca.

«Veiem les reaccions de la gent a les publicacions dels mitjans i són forts, ens afecten. No volem deixar cap dubte sobre això: per aturar el coronavirus és important seguir les normes dictades. El debat provocat per les nostres vacances no contribueix a això», deia el comunicat que van haver de llançar el mateix divendres de la setmana passada.

«El nostre viatge a Grècia ha provocat fortes reaccions de molts holandesos. Fa mal haver traït la confiança en nosaltres. Malgrat que el viatge va estar en la línia amb les regulacions, va ser molt imprudent no tenir en compte l’impacte de les noves restriccions en la nostra societat. La nostra pròpia decisió de tornar es va prendre a l’adonar-nos que no hi hauríem d’haver anat», ha afirmat el rei. 

Per acabar-ho d’adobar, malgrat que la casa reial i el primer ministre, Mark Rutte, van suggerir que tota la família havia tornat al complet a Huis ten Bosch, la seva residència a la Haia, dissabte passat, després ha transcendit que diversos membres van tornar més tard. Pel que sembla, les seves dues filles grans, Amalia i Alexia, van tornar dimarts a la nit, tres dies després que ho fessin els seus pares i la seva germana Ariane. S’especula que la raó podria ser que només hi havia quatre bitllets disponibles per al vol de tornada, que haurien utilitzat els reis, la seva filla petita i un membre de seguretat. Però la societat no s’ho acaba de creure.

Sense guardar la distància social

Notícies relacionades

Aquest estiu Guillem Màxima també van haver de demanar disculpes a través d’un comunicat després que algunes mitjans publiquessin una foto en la qual apareixien sense respectar la distància social al costat del propietari d’un restaurant a Milos, una de les illes visitades pel matrimoni durant el creuer que feien a bord del seu iot. 

«En els mitjans ha aparegut una foto en la qual mantenim molt poca distància. En l’espontaneïtat del moment, vam oblidar complir la norma. Per descomptat, ho hauríem d’haver fet. Perquè el compliment de les normes de protecció és essencial per evitar contraure el virus aquestes vacances», afirmaven tots dos.