EMBOLIC DIPLOMÀTIC

La revista 'Caras' es disculpa per anomenar 'plus size' l'hereva holandesa

Amàlia i la seva mare, Màxima Zorreguieta, ocupen la portada de la publicació, que, a més, assegura que la jove ha patit 'bullying'

53247220 59

53247220 59 / PATRICK VAN KATWIJK (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Després d’obrir quasi un conflicte diplomàtic entre l’Argentina i els Països Baixos, la revista del cor ‘Caras’ ha hagut de demanar disculpes. La seva última portada, amb la princesa Amàlia i la seva mare, la reina Màxima Zorreguieta, va aixecar polseguera al descriure l’hereva al tron holandès com a ‘plus size’ [talla gran], a més d’aventurar que la jove, de 16 anys, ha patit ‘bullying’. Un atreviment pel qual ha acabat demanant perdó a Twitter la mateixa directora de la publicació, Liliana Castaño:

La jove Amàlia, la primogènita del rei Guillem Alexandre dels Països Baixos, i la seva mare van aparèixer agafades de la mà a la tapa de ‘Caras’ al costat d’un títol que diu: «La filla gran de Màxima llueix amb orgull el seu ‘look’ ‘plus size’». Per després continuar explicant que «defensa la seva figura de ‘dona real i reial’« intentat fer un joc de paraules amb la seva pertinença a la reialesa i la seva condició física.

Per la seva banda, la casa reial holandesa, que sempre ha sigut molt discreta amb la vida de les seves filles –a Amàlia li segueixen Alexandra (15) i Ariadna (13)–, mai ha donat espai a  especulacions sobre si la seva filla ha patit assetjament, per la qual cosa aquesta publicació s’hauria extralimitat en les seves asseveracions.

Allau de crítiques

La portada de ‘Caras’ ha generat una allau de crítiques a les xarxes socials, i fins i tot la ministra de Dones, Política de Gènere i Diversitat Sexual de Buenos Aires, Estela Díaz, ha denunciat que «la referència al cos de les dones és una constant de violència simbòlica i mediàtica». A Twitter, també ha remarcat que portades com aquesta «reprodueixen un mandat estètic discriminador que redueix les persones a estereotips».

Notícies relacionades

El rebuig de l’article a les xarxes ha sigut tan fort que la polèmica ha travessat l’oceà i ha arribat fins a  Holanda. Entre altres reaccions, el periodista holandès especialitzat en reialesa, Rick Evers, ha manifestat a Twitter: «L’Amàlia es va convertir en un tema de tendència a l’Argentina. Una revista defensa un article sobre l’Amàlia referit a l’assetjament i a la vergonya corporal».

En principi, els editors de ‘Caras’ van defensar la portada. A Instagram el vicedirector de la revista, Héctor Maugeri, va argumentar que «la història d’Amàlia, la filla de Màxima i hereva del tron, és una història de superació i resiliència». No obstant, passats uns dies la mateixa directora ha reconegut l’error «sense mala intenció» de la publicació.  «Estem aprenent a sentir veus que obren els nostres ulls per fer-nos veure coses que no aconseguim veure en el seu moment, és part d’aquest aprenentatge [...]. El respecte, orgull i admiració que sentim per Màxima Zorreguieta i tota la seva família no es va reflectir en el títol de la nostra última tapa», lamenta en una carta publicada a la revista.