PERFIL

El marquès discret

Després d'haver figurat en les portades en els anys 80 i 90, Fernando Falcó portava una vida allunyada del focus mediàtic

zentauroepp55500459 fallece fernando falc  a los 81 a os de edad  fernando falco201020164652

zentauroepp55500459 fallece fernando falc a los 81 a os de edad fernando falco201020164652 / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nascut l’11 de maig del 1939 a Sevilla, Fernando Falcó Fernández de Córdoba era fill de Manuel Falcó y Escandón, duc de Montellano, i de Hilda Fernández de Córdova y Mariátegui, marquesa de Mirabel, de qui va heretar el marquesat de Cubas.

Advocat i empresari

Advocat de professió, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Valldolid, la seva activitat laboral es va encaminar al món dels negocis i va ser president del consell d’administració de la societat René Barbier –filial del grup Rumasa– i va formar part del Consell d’Administració de Vivendi Universal. També va ser vicepresident de Sogecable, de FCC Construcción, a més d’assessor de Citroën i membre del consell regional d’Asepeyo.

Des del 1990 es va dedicar en exclusiva a l’administració de la finca El Valero, que va heretar després de la mort de la seva germana Rocío. Situada al parc nacional de Monfragüe (Extremadura), és una gran reserva de caça de cérvol ibèric i en la qual havien caçat en més d’una ocasió el rei Joan Carles I i la infanta Elena. Fa tot just un any, el marquès va vendre la finca, per uns 20 milions d’euros segons algunes fonts, davant la falta d’interès per la propietat del seu fill Álvaro

President del RACE

Gran aficionat als automòbils, durant un temps va ser director de la revista ‘Autoclub’ i del 1976 al 2002 va ser president del Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE), en què va crear el servei d’Ajuda a la Carretera. Va dimitir d’aquest càrrec el 2002 i el 2012 va ser nomenat president de la fundació RACE.

La seva passió pel món del motor el va portar a participar de molt jove en alguns ral·lis, en una època en què ben pocs tenien l’oportunitat i els mitjans, però després de la mort del seu germà gran Felipe en un accident que va tenir lloc en una d’aquestes proves el 1962, Fernando va abandonar definitivament l’automobilisme per centrar-se en una altra de les seves grans aficions, la caça.

De perfil més discret que el del seu germà Carlos, marquès de Griñón, casat amb Isabel Preysler i pare de Tamara FalcóFernando va saltar a les portades de les revistes de paper cuixé després del seu casament el 1982 amb una joveníssima Marta Chávarri, de 22 anys, besneta del comte de Romanones, a la qual va conèixer quan aquesta li va sol·licitar ajuda per validar el seu permís de conduir nord-americà. Després de set anys de convivència, un fill en comú, Álvaro Falcó (1983), i diversos escàndols d’infidelitats que van fer trontollar algun imperi econòmic, el matrimoni es va divorciar. 

Segon casament

Després de la separació, el marquès de Cubas va iniciar una relació amb l’empresària i aristòcrata Esther Koplowitz.  La parella es va casar el 7 de juny del 2003 i el matrimoni va fer de la discreció la seva norma, allunyada del focus mediàtic. Instal·lats en un edifici de passeig de l’Habana de Madrid, propietat d’Esther, la parella va posar fi al seu matrimoni el 2009, però la bona relació entre tots dos va fer que continuessin vivint junts. 

Amic íntim del rei emèrit, van viure i van estudiar junts a la finca Las Jarillas, junt amb set companys més fills d’aristòcrates i de l’alta burgesia. Els últims anys l’activitat pública de Falcó es va limitar a esdeveniments familiars, com casaments, i a l’assistència a espectacles taurins, dels quals era gran aficionat. L’última imatge pública del marquès va ser fa unes setmanes amb la seva neboda Xandra, amb qui va anar a dinar a un conegut restaurant madrileny. 

Notícies relacionades

Fernando Falcó, marquès de Cubas, ha mort aquesta matinada als 81 anys a l’hospital de Madrid on estava ingressat de gravetat des de dijous passat. Fins al moment no han transcendit les causes de la mort.

La mort de Fernando suposa un nou duríssim revés per a la família Falcó, després de la mort, fa set mesos per coronavirus, del seu germà gran, Carlos, marquès de Griñón, als 83 anys. A més, fa només dos mesos moria als 56 anys de manera sobtada després d’un infart Jaime Hoyos de Carvajal, marit de la seva neboda Xandra Falcó.