FUTUR INCERT PER A LA CORONA

La reina en perill

La marxa d'Enric i Meghan obre una nova crisi en el drama permanent de la família reial britànica

undefined51672218 london  united kingdom     file    british queen elizabeth i200111155542

undefined51672218 london united kingdom file british queen elizabeth i200111155542 / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En el seu discurs tradicional el dia de Nadal, Elisabet II va parlar del 2019 com un any «ple de sotragades». Es referia al país, dividit pel ‘brexit’, i a la seva pròpia família. Un mes abans s’havia revifat l’escàndol del príncep Andreu i la seva perillosa amistat amb el bilionari pedòfil Jeffrey Epstein. Desgraciadament per a la sobirana, el 2020 ha començat amb una altra «sotragada».La marxa sense previ avísd’Enric i Meghan ha trencat els esquemes de la Corona, tot i que la sorpresa potser no va ser tanta. La distància del matrimoni era patent des de feia mesos. En aquell discurs de la règia àvia hi va haver un signe que la parella havia caigut en desgràcia. A la tauleta al costat de la monarca hi havia diverses fotos de la família, però la dels ducs de Sussex havia desaparegut.

Final de regnat

 «Se sentien cada vegada més lluny de la família reial i crec que pensaven que els expulsarien d’alguna manera»,ha declarat el periodista de la cadena de televisió ITV, Tom Bradby, amic dels ducs. Bradby va ser l’autor del documental emès aquesta tardor, ‘Enric i Meghan: un viatge per l’Àfrica’,en què el príncep confessava públicament, per primera vegada, les discrepàncies amb el seu germà Guillem. Meghan, taciturna, parlava dels seus problemes amb la premsa i el seu paper a la reialesa. El periodista dona a entendre ara que el matrimoni va decidir marxar abans que l’empenyessin.

Als 93 anys, Elisabet II s’enfronta a una nova crisi, en el drama permanent que és la seva família. En coordinació amb el príncep Carles i el seu net Guillem, ha demanat als consellers reials que trobin una sortida al nou desafiament, immediatament. «La reina és una dona pràctica i provarà de trobar una solució que funcioni»,declarava divendres l’expert en protocol reial, William Hanson, en una trobada amb la premsa estrangera a Londres. «És al final del seu regnat i vol deixar la monarquia en bon estat», remarca Hanson. Però el d’Enric i Meghan no és l’únic front obert actualment a la família reial.     

Andreu i l’FBI

Molt més difícil és la situació amb el príncep Andreu, apartat de qualsevol responsabilitat oficial. El duc de York està a l’espera del que passi amb les investigacions que realitza l’FBI als Estats Units, sobre la xarxa d’abús de menors organitzada per Epstein, que va aparèixer mort a la seva cel·la aquest estiu. Una de les víctimes, Virginia Roberts, va tornar a repetir el novembre, en un documental de la BBC, que el príncep Andreu la va obligar a tenir relacions sexuals amb ell, quan era menor d’edat. Altres denunciants recorden haver-lo vist en algunes de les mansionsd’Epstein.  

Monarquia i ‘brexit’

Notícies relacionades

Com cada vegada que esclata una crisi a la família reial, els republicans creuen que el nou fiasco els acosta al seu objectiu d’abolir la monarquia. «La reina i el príncep Carles semblen sentir-se a gust amb tots els elements i formalitats de les obligacions reials, però cada vegada està més clar que la generació més jove no és tan entusiasta», afirmava Graham Smith, al capdavant de l’organització Republic, després dels esdeveniments d’aquesta setmana. «La família reial té problemes i, amb la pròxima successió en l’horitzó, aquests problemes només empitjoraran». Però els republicans continuen sent una petita minoria a la Gran Bretanya. Volen ignorar l’afecció dels ciutadans a una institució, que potencia el seu sentit d’identitat nacional. Aquest sentiment serà presumiblement encara més intens quan el ‘brexit’ sigui una realitat i el país provi de reforçar les seves essències davant la resta del món.

La línia de successió al tron està assegurada. La marxad’Enric, sisè en aquesta línia successòria, pot crear un buit, fer molt soroll, però no obre una crisi constitucional. «La monarquia sobreviurà. No la perjudicarà», afirma Hanson. La insolènciad’Enric i Meghan, «no és tan dolenta com la del príncep Andreu», afegeix, sense més comentaris sobre aquest cas, «per raons legals». Un assumpte les conseqüències del qual poden ser greus per a la reputació de la Corona.