OPERACIÓ NUMMARIA

Imanol Arias i Ana Duato, al banc dels acusats per frau fiscal

L'Audiència Nacional els acusa d'ocultar ingressos a través d'una trama de societats ideada per un bufet d'advocats

cuentame

cuentame

2
Es llegeix en minuts
Servimedia

Els actors Imanol Arias i Ana Duato, el matrimoni Alcántara de la sèrie de TV-1 'Cuéntame cómo pasó', estan a un pas d’asseure’s al banc dels acusats. I no és ficció. Ismael Moreno, jutge d’instrucció de l’Audiència Nacional, ha proposat jutjar els dos intèrprets i amb ells uns 29 imputats més –així com a sis persones jurídiques– pel batejat com a 'cas Nummaria'. Es tracta de la trama dissenyada entorn d’aquest despatx d’advocats madrileny –ja tancat– on, suposadament, es va muntar tot un entramat per ocultar les operacions econòmiques dels seus clients i pagar menys impostos a Hisenda. 

Moreno atribueix a Imanol Arias i Ana Duato un delicte contra la Hisenda Pública per defraudar més de 2,7 milions i 1,9 milions d’euros, respectivament. Tot i que, en el cas de l’actriu, el jutge també n’hi imputa un altre de falsedat documental. Tot això dins d’una causa molt més gran on s’investiguen, a més d’aquestes dues infraccions, d’altres d’insolvència punible, estafa processal i organització criminal atribuïbles a la resta de sospitosos.

"No em moriré devent diners"

En la resolució del jutge també es recull que Imanol Arias, de 63 anys, després de la inspecció de l’Agència Tributària i a l’inici de les presents actuacions, ha fet fins ara diversos ingressos per un import de 2,3 milions d’euros. L’actor, que en una entrevista recent assegurava: “No em moriré devent diners” en relació amb aquest cas, està representant a Madrid l’obra de Gabriel García Márquez 'El coronel no tiene quién le escriba'.

Per la seva banda, Ana Duato també ha pagat més de 800.000 euros pels anys 2010, 2011 i 2012. Entre els acusats també hi figura el marit de Duato i productor de la sèrie 'Cuéntame cómo pasó', Miguel Ángel Bernardeu. “Van ocultar al fisc part de les seves rendes, principalment procedents de la seva participació, com a actriu i productor, a la sèrie 'Cuéntame’”.

Ocultació de patrimoni

Segons el jutge Moreno, el màxim responsable del bufet, Fernando Peña va crear una estructura de societats –composta per un mínim de 22 empreses, sis comunitats de béns, una SICAV i una fundació– que tenia com a "única finalitat" evitar la tributació dels ingressos generats per la seva activitat professional i mantenir així ocult el patrimoni que anava acumulant.

Notícies relacionades

Per a això, es va recolzar suposadament en diverses persones: en el seu fill, Pedro Ángel Peña i als caps dels diferents departaments del despatx. Tots ells "actuen coordinadament sota la direcció de Peña i amb un repartiment de funcions", remarca l’escrit de Moreno, que incideix que aquesta activitat il·lícita es desenvolupava, almenys, des de l’any 2005.

Una vegada muntat aquest entramat, els imputats també van facilitar estructures juridicoeconòmiques als seus clients per ocultar a Hisenda les seves operacions. “Els integrants del despatx eren conscients que aquestes s’utilitzarien per a activitats delictives”, apunta el magistrat, que descriu llavors com els clients s’aprofitaven d’aquesta xarxa societària per no pagar impostos.