xifra elevada

Imanol Arias paga els 4,9 milions d'euros que devia a Hisenda

L'actor intenta una rebaixa en la seva possible condemna per frau fiscal i blanqueig de capitals

undefined34503355 madrid 29 06 2016 el actor imanol arias saliendo de la audie180319170942

undefined34503355 madrid 29 06 2016 el actor imanol arias saliendo de la audie180319170942 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Imanol Arias ha pagat els 4,9 milions d'euros que devia a Hisenda per intentar que es rebaixi la seva possible condemna per frau fiscal i blanqueig de capitals. L'actor, de 61 anys, ha abonat els 2,2 milions d'euros que presumptament va evadir entre el 2010 i el 2014 i 2,7 milions d'euros de quantitats que tenia pendents del període comprès entre el 2005 i el 2010.

L'actor, que cobra 50.000 euros per cada episodi de Cuéntame cómo pasó, als quals suma els seus guanys en pel·lícules, publicitat i drets d'autor, ingressa anualment entre un milió i milió i mig d'euros. I, tal com va reconèixer en la seva declaració davant el jutge Ismael Moreno el juny del 2016, és un home "molt confiat" que, des de 1987, va deixar els seus assumptes fiscals en mans del despatx Nummaria perquè "tenia molt bona fama". 

Els papers de Panamà

El despatx Nummaria va ser un dels presumptes implicats en els anomenats papers de Panamà i la Fiscalia Anticorrupció explica que aquest despatx va crear "estructures financeres" per "realitzar activitats delictives". Aquest entramat es va muntar en societats constituïdes a la Gran Bretanya i a través d'entitats bancàries radicades a Suïssa i Portugal. I tenia per objecte "desviar rendes a una altra jurisdicció" i garantir "l'opacitat" de les persones que intervenien.

Notícies relacionades

Arias va ser investigat per cinc delictes fiscals, a més de l'impagament d'impostos des del 2010. Davant el magistrat, l'intèrpret va reconèixer el seu "error" de confiar en Nummaria, així com el seu deute, i va decidir que anava a tornar al fisc "fins a l'últim euro". Més enllà de saldar el càrrec que té amb Hisenda, la defensa de l'actor pretén aconseguir amb aquest moviment una rebaixa en la pena que se li podria imposar si finalment resulta processat: 12 anys de presó i una elevada xifra.

"Ho he venut tot"

L'actor va reconèixer el setembre passat, en una entrevista amb el diari argentí La nacióLa nación, que anava a "solucionar" el tema. "El públic em coneix i sap qui soc. La gent m'ha donat molt i tinc un enorme deute amb ells. Soc una persona que mai ha eludit les seves responsabilitats", va assegurar. "Ho he hagut de vendre tot per començar de zero", va afegir. "No tinc vivenda pròpia i he hagut d'acomiadar els quatre empleats que treballaven amb mi", va dir llavors.