DESPRÉS DE 4 MESOS D'INDAGACIONS

El fiscal de Nova York demanda Harvey Weinstein, el seu germà i la seva empresa

La denúncia inclou noves acusacions per "maltractament despietat" als seus empleats i testimonis de les seves víctimes sexuals

lmmarco41215499 file in this nov 23 2011 file photo film producer harve171207174710 / John Carucci

lmmarco41215499 file   in this nov  23  2011 file photo  film producer harve171207174710
La investigació revela nous casos de discriminació, maltractament i assetjament sexual.

/

3
Es llegeix en minuts
Efe

El fiscal general de l'estat de Nova YorkEric Schneiderman, ha interposat una demanda federal de drets civils contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein, el seu germà Robert i l'empresa que tots dos dirigien, The Weinstein Company, després d'una investigació per conducta sexual inapropiada.

Fruit de quatre mesos d'indagacions, la denúncia inclou noves acusacions contra Weinstein, màxim responsable del seu estudi de producció, respecte al "maltractament despietat i explotador" que exercia sobre els seus empleats, així com testimonis d'aquests com a víctimes d'assetjament sexual, intimidació i altres conductes.

El que en un altre temps va ser un poderós productor va ser acusat d'assetjament i assalt sexual per primera vegada en dos reportatges a principis del mes d'octubre passat, després dels quals desenes de dones s'hi van sumar amb nous testimonis contra ell. Poc després, Schneiderman va començar a investigar The Weinstein Company.

La investigació, afirma la fiscalia en un comunicat, "revela nous i atroços exemples de conducta sexual inapropiada de Harvey Weinstein", alguns dels quals detalla específicament, com la contractació d'un grup d'empleades que tenien com a "feina bàsica" acompanyar-lo a esdeveniments i "facilitar-li" les "conquistes sexuals".

Ulls grossos dels executius

A pesar les queixes rebudes pel departament de recursos humans de la firma i el "coneixement generalitzat" de la cúpula sobre la "persistent" conducta de Weinstein, els executius i el consell d'administració no van adoptar "mesures significatives" per protegir els seus empleats o frenar-lo, al·leguen els fiscals.

"The Weinstein Company (TWC) es va saltar repetidament les lleis de Nova York al no protegir els seus empleats d'un assetjament sexual, una intimidació i una discriminació estesos", ha afirmat Schneiderman, que ha advocat per la indemnització a les víctimes.

Encara que les indagacions continuen, el fiscal va presentar la demanda davant la "imminent venda" de TWC, que creu que deixarà les víctimes sense una reparació adequada, incloent-hi un fons de compensació, i en uns termes que "permetrien" obtenir beneficis als implicats, com nous càrrecs executius en una nova entitat.

"Qualsevol venda de TWC ha d'assegurar que les víctimes seran compensades, els empleats podran avançar estant protegits i ni els autors ni els còmplices s'enriquiran injustament", va sentenciar.

"Et mataré"

Segons detalls compartits per l'oficina del fiscal, Weinstein va dir repetidament a alguns empleats "et mataré", "mataré la teva família" o "no saps de què soc capaç", a més de pregonar la seva connexió amb polítics o afirmar que els seus contactes als serveis secrets podien "encarregar-se dels problemes".

Al grup d'empleades que li facilitaven conquistes se n'hi sumava un altre, predominantment femení, d'assistents, a les quals s'imposava contribuir a l'activitat sexual del productor contactant les anomenades "amigues de Harvey" o potencials parelles sexuals, i fins i tot un tercer grup, compost d'executives, afegeix.

A aquestes executives, el productor els requeria "reunir-se" amb les seves conquistes potencials i fer-los un seguiment amb la "promesa d'oportunitats de feina" per a aquelles que "complissin", cosa que els "degradava" i "humiliava", explica la fiscalia.

Assistents del sexe 

Entre altres exemples denunciats del que passava a l'empresa, Weinstein feia ofertes o demandas de favors sexuals a canvi d'avanços professionals a TWC, o per evitar conseqüències adverses. A més, les assistents eren "exposades" a la vida sexual de Weinstein i facilitar-li era una condició de feina.

Notícies relacionades

Pel que fa al seu germà Robert Weinstein, que era el màxim responsable adjunt de la firma, la fiscalia apunta que "va consentir" que Harvey creés un entorn de feina hostil i es conduís inapropiadament en l'àmbit sexual amb les seves empleades, cosa que coneixia o de la prevenció de la qual era responsable.

"La cultura de l'assetjament i la intimidació va quedar tapada pel secretisme degut a les pràctiques de Weinstein i la seva firma d'assegurar-se els silencis a través d'acords de confidencialitat", destaca el document.