Louboutin perd el monopoli de les soles vermelles

La justícia europea entén que no es pot registrar com a marca el tret principal de la firma de luxe francesa

boutin

boutin

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Christian Louboutin no té exclusivitat sobre les famoses soles vermelles de les seves sabates, segons l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Maciej Szpunar, que entén que es pot rebutjar la protecció com a marca d’una forma i un color. D’aquesta manera, l’Alt Tribunal ha donat la raó a Van Haren, la cadena holandesa de sabateries, que el 2012 va vendre uns stiletto amb la sola també vermella.

«El que realment compta en la percepció del públic no és la distinció entre marques de forma, de color o de posició, sinó la identificació de l’origen del producte basada en la impressió global d’un signe», sentencia la nota del tribunal. Ara  toca a la justícia holandesa decidir «si el color vermell de la sola dona un valor substancial al producte», assegura el comunicat del TJUE. El plet es remunta a l’any 2013, un any després que l’empresa holandesa Van Haren comercialitzés sabates amb la sola vermella. Llavors Christian Louboutin –potser, juntament amb Manolo Blahnik, el sabater més famós del món– va acudir a la justícia per recordar que ell va registrar les soles vermelles de les seves sabates a Bèlgica, Holanda i Luxemburg, i que tres anys després la seva empresa va canviar la classificació per «sabates de taló alt l’ensenya de la qual consisteix en el color vermell (Pantone 18 1663 TP) aplicat a la sola d’una sabata». No és la primera vegada que Louboutin acudia davant la justícia per defensar l’exclusivitat de la seva ensenya vermella, ja que també se les va tenir amb Yves Saint Laurent  l’any 2012. En aquella ocasió, la justícia dels Estats Units li va donar la raó.

Notícies relacionades

 

LA DEBILITAT DE LES FAMOSES/Christian Louboutin és un dels dissenyadors de sabates més famosos de tot el món. Els seus models, que poden superar els 4.000 euros i no baixen mai de 500, es venen en més de 40 països. Marques d’alta costura com Jean-Paul Gaultier, Chloé, Azzaro, Victor & Rolf, Givenchy i Lanvin utilitzen els seus models a les desfilades, dels quals també són addictes celebrities com Penélope Cruz, Carla Bruni, Paulina Rubio, Emma Stone, Heidi Klum, Irina Shayk, Christina Aguilera, Sienna Miller,  Sarah Jessica Parker, Miley Cyrus, Taylor Swift, Lady Gaga i  Rihanna.