EMPRESARI AMB PROJECTES SOCIALS

El costat filantròpic d'Amancio Ortega

La fundació del propietari d'Inditex-Zara acaba de concedir 500 beques per estudiar a l'estranger

El multimilionari va donar també 40 milions d'euros al Govern andalús per renovar el seu material oncològic

Amancio Ortega, un dels homes més rics del món.

Amancio Ortega, un dels homes més rics del món. / EFE / CABALAR

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Amancio Ortega és tan ric com discret. Se sap poc de la vida personal del segon home més ric del món i el primer d’Europa, segons la revista Forbes, amb 70.000 milions d’euros de patrimoni. Nascut en un poble de Lleó anomenat Busdongo de Arbás fa 80 anys, de l’amo de l’imperi Inditex-Zara, casat en segones núpcies i amb tres fills, tampoc es coneix gaire la seva faceta filantròpica.

I és que Ortega, a qui se l’ha criticat per utilitzar les seves filials en països com Irlanda per minimitzar la seva factura fiscal, és home de poques paraules. No concedeix entrevistes. Així que tampoc va pregonant els projectes desenvolupats des de la fundació que porta el seu nom, creada el 2001 i amb l’ampli objectiu fundacional d’«afavorir el desenvolupament de les persones», bàsicament a través de plans educatius i donacions a entitats que ajuden les persones més vulnerables, com Càritas –Amancio Ortega és un home de profundes creences religioses– i el Banc d’Aliments.

La Fundació Amancio Ortega ha tornat a concedir les seves beques perquè estudiants espanyols puguin realitzar el primer curs de Batxillerat als Estats Units i el Canadà. S’hi van inscriure més de 1.500 joves i el 27 de gener passat es va publicar la llista amb els 500 alumnes seleccionats, 500 xavals repartits per tota la geografia espanyola. Un dels requisits per optar a les ajudes és tenir una nota mitjana igual o superior a 7 i una nota d’anglès igual o superior a 8 a tercer d’ESO.

L’objectiu de la beca és «facilitar l’aprenentatge de l’anglès i la immersió en la cultura estrangera a joves d’instituts i col·legis espanyols durant un any acadèmic», segons la fundació, que el 2016 va doblar el seu pressupost fins als vuit milions d’euros. La beca inclou el viatge, la taxa d’escolarització, l’allotjament, la manutenció a les cases d’acollida, l’assegurança mèdica i uns 100 dòlars per a despeses personals. Un altre dels programes més ambiciosos de la Fundació Amancio Ortega és el relacionat amb la lluita contra el càncer. La seva última donació va arribar a 40 milions d’euros, i l’objectiu: col·locar Andalusia a l’avantguarda en el diagnòstic i tractament del càncer.  

Notícies relacionades

TECNOLOGIA AVANÇADA/El conveni entre el Govern andalús i la fundació, representada en el moment de la firma per Flora Pérez, l’esposa del Ortega, es va firmar el maig del 2016 i es materialitzarà en l’adquisició de 25 acceleradors lineals de radioteràpia amb la tecnologia més avançada. Es calcula que aquests nous acceleradors permetran realitzar més de 225.000 sessions anuals als hospitals públics de totes les províncies andaluses. Hi ha veus que consideren que aquestes donacions són pràcticament «xavalla» per a una fortuna com la seva. I que encarna com ningú la bretxa social cada vegada més gran i l’augment de les desigualtats. 

De moment li falta molt per estar a l’altura de Bill Gates. El cofundador de Microsoft, de 61 anys i l’home més ric del món, està al capdavant de la fundació privada més important del món, i dedica més del 95% de la seva fortuna a la filantropia.