LA FILLA DEL NOBEL EXPOSA A BARCELONA

Morgana Vargas Llosa: "Crec que al meu pare li agraden les meves fotos"

Inaugura la mostra 'La otra ruta', amb imatges que descobreixen un Perú desconegut

La filla de Mario Vargas Llosa, exposa les seves fotografies a The Travel Brand Experience / RICARD FADRIQUE

La filla de Mario Vargas Llosa, exposa les seves fotografies a The Travel Brand Experience
lmmarco37050949 barcelona  26 de enero de 2017  morgana vargas llosa  inaugu170126133442

/

2
Es llegeix en minuts
LUIS MIGUEL MARCO / BARCELONA

A Morgana Vargas Llosa (Barcelona, 1974) se li il·luminen els ulls parlant de la cascada amagada de Yumbila, una caiguda d'aigua de 895 metres a Cuispes, a l'Amazones peruà. Però es posaria de mal humor si se li pregunta, posem per cas, per la relació que manté el seu pare, el nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, amb Isabel Preysler, i que podria acabar en casament aquest mateix any.

"D'aquest tema no parlarà, i fins i tot s'enfadarà, ja ens ho ha advertit", asseguraven les persones que porten la comunicació de B the travel xperience, un nou espai que aquest dijous ha obert les seves portes a Barcelona (Diagonal, 512) amb la pretensió de convertir-se en la casa dels nous viatgers.

Allà és on Morgana, llicenciada en Història i amb un ampli historial com a fotògrafa en mitjans com 'El País', ha portat 31 imatges d'"un Perú no tan conegut i que val la pena ser mostrat". La mostra, gratuïta i itinerant, ja es va poder veure a la seu de B The Travel a Madrid i continuarà el seu recorregut al març a la seu de Palma. Va ser a Madrid on l'autor de 'La fiesta del chivo' va anar a veure les fotos de la seva filla. "¿Li va agradar el seu treball amb la càmera?" "Aquell dia jo no hi era. Jo crec que al meu pare li agraden les meves fotos, però això hauria de preguntar-l'hi millor a ell". (Riu).

Ha quedat patent que el sonat divorci de Patricia Llosa i Mario Vargas Llosa va provocar un cisma dintre de la família del nobel de Literatura, amb alguns dels fills, cas de Gonzalo Vargas Llosa, realitzant dures declaracions contra el seu pare. Morgana també es va posar del costat de la seva mare, que viu actualment a la casa familiar del luxós barri de Barranco a Lima, encara que ha assegurat estar "més que farta" sobre la tensa situació per la qual passa la família i molts de els comentaris gratuïts a les revistes als dos costats de l'Atlàntic.

VIRALITZACIÓ DE LA MENTIDA

"A mi no m'agrada estar en el punt de mira, no em sento còmoda. Em poso una mica nerviosa". ¿Va ser per això perquè va desitjar que aquest 2017 fos el del final del que anomena la viralització de la mentida? "Sí. Així és. Ho desitjo ferventment. Però lamentablement em sembla que anem en la direcció contrària. Així que farem el que es pugui", assegura amb un punt de resignació.  

Notícies relacionades

És millor parlar de fotos compromeses amb les comunitats més pobres i aïllades del Perú. "És la meva manera de fer periodisme. Jo soc molt dolenta escrivint i molt dolenta parlant. No soc bona comunicant. Quan estic trista o alegre, no escric. Per això, quan fa anys vaig descobrir la càmera, es va fer la llum", explica. Morgana. "Amb aquest treball sobre el Perú intento rescatar històries amb personatges que estan fent alguna cosa per millorar el seu entorn i la seva comunitat, històries que no apareixen reflectides als mitjans. És un projecte conjunt amb Verónica Ramírez i Micaela Llosa pensat per a persones que vulguin viatjar amb una mirada diferent, no fer el típic viatge".

Avança que té en marxa un altre nou projecte, amb Jaime Travezán i David Tortora, en què pretén recórrer Espanya per fer també un escàner de la realitat del país. Va començar per Andalusia i el País Valencià i ara està fent fotos a Catalunya. "Em vaig casar amb un peruà i vivim a Lima, encara que ara m'he emportat la família perquè és estiu allà". Evidentment i encara que no ho digui, la foto del casament del seu pare amb Isabel la farà un altre.