IL·LUSIONS ÒPTIQUES DE CARN I OSSOS

"No és un penis, és el dit gros"

Simon Cowell s'ha convertit en diana de tota mena de burles amb el nom de 'toegate'

2
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Poques coses són tan sorprenents a internet com les il·lusions òptiques. Algunes d’aquestes fotos es tornen virals, com la que va recórrer la xarxa la setmana passada, protagonitzada per Simon Cowell. El productor musical ha sigut diana de tota mena de burles amb el nom toegate, i no n’hi ha per a menys: en una entrevista a Factor X amb les Spice Girls, Emma Burton i Mel B, a molts els va semblar veure com una part del penis li sobresortia dels pantalons blancs.

Al fixar-se en la gravació, sembla clar que mostra el seu membre viril, però Cowell, de 56 anys, ho ha desmentit i ha assegurat que és una il·lusió òptica, que el que es veu és el dit gros del seu peu. «M’ha fet bastanta vergonya veure-ho, però no és el meu penis, només és el dit del peu», ha insistit el productor, que va saltar a la fama amb les seves presentacions en produccions televisives com  Britain’s Got TalentPop IdolAmerica’s Got Talent i The X Factor, entre altres.

IMATGE AMB TRUC

Aquesta mateixa setmana l’efecte òptic d’una foto retocada i una mica borrosa de Ben Stiller ha donat la volta al món. L’actor sembla que hi mostri un dels seus personatges, el model Derek Zoolander, fent la seva coneguda mirada blue steel (acer blau), però si se li ametllen els ulls Stiller es transforma en una dona que s’assembla a Beyoncé. Publicada per la pàgina de Facebook MrTechnicalDifficult, la instantània ja ha sigut compartida més 600.000 vegades des de diumenge passat i té més de 100.000 comentaris.

Un altre muntatge gràfic de gran enrenou s’ha basat en la portada del disc 25  amb una foto de la seva cara que havien girat i invertit els ulls i la boca. A simple vista és normal, però, al fixar-s’hi bé, apareix com un monstre.

‘EFECTE THATCHER’

A aquesta il·lusió òptica se la denomina efecte Thatcher perquè el professor de Psicologia Peter Thompson va fer la prova el 1980 amb una imatge de la desapareguda Margaret Thatcher. «Aquest efecte està relacionat amb la nostra manera de percebre les cares i la incapacitat del cervell humà per trobar alteracions menors en un context poc usual. Les persones percebem les cares de manera vertical, les veiem com un tot, sense analitzar-ne els detalls. Per això només al girar la imatge som capaços de veure els canvis als ulls i la boca», va explicar Thompson.

Notícies relacionades

En ocasions, la línia entre els efectes òptics i la realitat és molt fina. I si no que l'hi preguntin a Susan Sarandon. En l’entrega dels premis SAG (Screen Actors Guild, el sindicat d’actors), l’actriu va pronunciar un discurs sobre les estrelles que ens han abandonat i després va donar pas a un vídeo in memoriam. L'estrella, de 69 anys, va mostrar un generós escot en què s’apreciava l’aurèola d’un pit. Per a molts va ser una il·lusió òptica, però altres van concloure que «el físic de Sarandon és espectacular». 

Kate Middleton, la dona de Guillem d’Anglaterra, també va ser aquest estiu un fenomen viral que va impressionar els  internautes. La duquessa de Cambridge, com és costum, va acaparar els flaixos durant la commemoració del centenari de la batalla del Somme, que es va celebrar el dia 1 de juliol a Thiepval (França). Allà les càmeres van captar una increïble imatge, en què se la veia flotant mentre caminava amb el príncep Enric, l'exministre anglès David Cameron i el president francès François Miterrand. Encara que ho sembli, Middleton no feia salts ni flotava, el fotògraf simplement va disparar just en el moment adequat per crear aquest joc òptic.