MANERES IMPECABLES A TAULA

Protocol per als àpats de Nadal

Com disfrutar a casa d'unes cites gastronòmiques d'etiqueta

1
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Corren temps sense americana ni corbata, i ja no diguem com està d'oblidat el llacet. Però quan arriba el Nadal ve de gust posar-se guapo, vestir-se de gala i dinar o sopar el que no podem dinar o sopar cada dia, perquè el pressupost és el que és. Quan arribem a aquestes dates adequades per anar de vint-i-un botons, ¿per què no fem el mateix com a amfitrions? ¿I per què no ens comportem a taula amb unes maneres tan exquisides com els plats que ens menjarem en una taula decorada amb tanta cura per a aquesta ­ocasió?

L'experta en protocol Bárbara de Senillosa ens dóna unes pautes per celebrar àpats nadalencs amb la més gran de les exquisideses, cuidant tots els detalls, començant per l'amfitrió, que ha de presentar tots els convidats si no es coneixen, estar per ells (això significa que haurà preparat l'àpat amb antelació per no anar aixecant-se contínuament de la taula per acabar de fer el menjar). L'amfitrió ha de planificar el lloc que ocuparà cada comensal a la taula i evitarà decorar-la amb flors de plàstic o amb molta aroma perquè no interfereixin en el gaudi de l'àpat. Si els convidats porten vi, el servirà com a forma d'agraïment. I mai pressionarà els comensals perquè s'acabin el plat.

L'aperitiu haurà de tenir tres o quatre elaboracions com a màxim. Si no, els convidats arribaran sense gana als plats.

Notícies relacionades

NORMES BÀSIQUES D'EDUCACIÓ

Ja a taula, els convidats han de seguir normes bàsiques d'educació (no es pot parlar amb la boca plena, no s'han de penjar el tovalló del coll com si fos un pitet, no s'han de treure coses de la boca amb la mà...) i d'etiqueta (les sopes no s'acaben inclinant el plat ni es bufen per refredar-les; el pa és el de l'esquerra del comensal; els coberts es posen sobre el plat cada vegada que es faci una pausa durant el dinar o el ­sopar).