Mor l'actriu Eleanor Parker, la gelosa baronessa de 'Somriures i llàgrimes'

La intèrpret, de 91 anys, va ser tres vegades candidata a l'Oscar com a millor actriu pels seus papers a 'Caged' (1950), 'Detective story' (1951) i 'Interrupted melody' (1955)

Eleanor Parker, en una visita a Palma de Mallorca, el 1967.

Eleanor Parker, en una visita a Palma de Mallorca, el 1967. / AP

2
Es llegeix en minuts

La nord-americana Eleanor Parker, tres vegades candidata a l'Oscar com a millor actriu pels seus papers a 'Caged' (1950), 'Detective story' (1951) i 'Interrupted melody' (1955), ha mort avui als 91 anys.

La intèrpret, present també en pel·lícules com 'The sound of music' (1965) --'Somriures i llàgrimes', a Espanya--, en què va interpretar la gelosa baronessa Elsa Schraeder, ha mort de complicacions derivades d'una pneumònia en un centre mèdic pròxim a la seva residència a Palm Springs (Califòrnia), segons ha informat l'edició digital de la revista especialitzada 'The Hollywood Reporter'.

A 'Caged' encarna una noia ingènua de 19 anys que es transforma en una convicta reincident; guardava secrets d'alcova com a dona de Kirk Douglas a la cinta de William Wyler 'Detective story', i es va posar en la pell de la cantant d'òpera australiana Marjorie Lawrence a 'Interrupted melody', on l'acompanyava Glenn Ford.

La gelosa baronessa de 'Somriues i llàgrimes'

Durant la seva carrera de més de 50 anys a Hollywood, l'oriünda d'Ohio va destacar com a dona de Frank Sinatra --en el paper d'un heroïnòman-- a 'The man with the golden arm', encara que potser és més recordada pel seu paper de la gelosa baronessa Elsa Schraeder en el clàssic musical 'Somriures i llàgrimes', de Robert Wise.

El seu company de repartiment Christopher Plummer ha dit en un comunicat que Parker "és una de les dones més belles" que ha conegut a la seva vida, "com a persona i com a bellesa".

"No puc creure la notícia. Estava convençut que estava embruixada i que viuria per sempre", ha dit.

El guionista William Ludwig, guanyador de l'Oscar pel seu treball a 'Interrupted melody', va escriure en la seva biografia que els espectadors anaven al cine "no per veure la senyora Parker amb diferents vestits i en diferents llocs, sinó per veure la persona que havia creat a la pel·lícula".

'La dona de les mil cares'

La seva habilitat per desaparèixer a la gran pantalla va portar l'autor Doug McClelland a escriure un llibre sobre ella titulat 'Eleanor Parker: woman of a thousand faces' ('La dona de les mil cares').

"No sempre em reconec a mi mateixa quan em veig a les fotos", admetia l'actriu al llibre. "Són imatges que a vegades em recorden Ingrid Bergman, Pat Neal, Myrna Loy, Joan Fontaine i Eleanor Powell. No m'assemblo mai a mi. Francament, crec que això és meravellós. ¿A quina dona no li agrada una mica de misteri sobre si mateixa?", afegia.

En la seva carrera cinematogràfica també destaquen films com 'The king and four queens' (1956), 'The seventh sense' (1957), 'A hole in the head' (1959), 'Return to Peyton Place' (1961), 'Panic Button' (1964) i 'The Oscar' (1966), entre altres.

Carrera televisiva

La meitat de la seva trajectòria, no obstant, l'hi deu a la televisió, on va aconseguir una candidatura a l'Emmy per un episodi de 'The eleventh hour' (1962). També va obtenir una nominació als Globus d'Or per 'Bracken's world' (1969).

Notícies relacionades

Posteriorment, va aparèixer en sèries com 'Hawaii Five-O', 'The love boat', 'Fantasy Island' i la cèlebre 'Murder, she wrote'.

Parker es va casar quatre vegades i va tenir quatre fills. El primer enllaç va ser amb Fred Losee (1943-44), després amb el productor Bert Friedlob (1946-53) i més tard amb l'artista Paul Clemens (1954-65). L'amor de la seva vida va ser l'executiu Raymond Hirsch, amb qui va contraure matrimoni el 1966.