'Salvados' dissecciona el model educatiu

El periodista Jordi Évole compara el sistema espanyol amb el finlandès, amb una escola pública potent i fracàs escolar pràcticament inexistent

La promoció de ’Salvados’ / periodico

2
Es llegeix en minuts

Jordi Évoleha tornat a deixar en evidència Espanya amb el seu programa 'Salvados' de La Sexta. En aquesta ocasió li ha tocat rebre al criticat sector educatiu. "O inverteixes en gent petita o al final el país ho acaba pagant", ha declarat un espanyol resident a Hèlsinki, un dels testimonis elegits per Évole per fer avergonyir el sector educatiu.

'Salvados' ha repassat aquest diumenge en el primer programa de la temporada les constants retallades que pateix l'ensenyament a tot Espanya i s'ha desplaçat a Finlàndia per conèixer de primera mà les claus de l'èxit del seu model educatiu.

Sis reformes educatives després, elfracàs escolar aEspanya és d'un de cada tres alumnes i, a més, amb motiu de la crisi econòmica el Govern pretén retallar 3.000 milions en educació. Per als entrevistats és impossible mantenir bons resultats educatius si es retallen les inversions en el sector.

Espanya té un dels percentatges més elevats d'Europa decol·legis concertats (31%) mentre que a Finlàndia, amb índexs molt inferiors (3%) mantenen un nivell de fracàs escolar pràcticament a zero.

Notícies relacionades

Per apreciar de primera mà aquestes diferències, Évole viatja aHèlsinki i constata algunes de les principals desigualtats entre els sistemes educatius dels respectius països. Entre altres, els alumnes finlandesos no paguen absolutament res als seus col·legis (incloent-hi les despeses de menjador) i, a més, hi ha una realitat social molt diferent. A Finlàndia la carrera de magisteri és una de les més prestigioses; només un 10% accedeix als estudis i hi ha una implicació molt més gran per part dels pares en l'educació dels seus fills.

Els usuaris deTwitter, a través delhashtag hashtag#CuestióndeEducación, han comentat els aspectes més rellevants del programa d'aquest diumenge.