ÈXIT DELS PROFESSIONALS DE L'ESTABLIMENT DE CALA MONTJOI

L'esperit d'El Bulli

Xefs, sommeliers i caps de sala triomfen fora del restaurant d'Adrià

CADAQUÉS 3 Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, al Compartir, el restaurant que han obert.

CADAQUÉS 3 Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, al Compartir, el restaurant que han obert. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

el tancament d'El Bulli va ser el més semblant a unbig bang. Tota l'energia que es va anar acumulant al millor restaurant de la història va explotar quanFerran Adriàva anunciar que allò es convertiria en una fundació. Buuuuum. Mesos després: l'univers gastronòmic s'ha anat omplint de noves estrelles (atenció, res a veure amb la guia Michelin) procedents de Cala Montjoi. Algunes seguiran vinculades al nou projecte del cap, altres s'han buscat la vida sense problemes; el segell Bulli obre portes. Segueix en ebullició.

Qui se n'ha anat més lluny és Pol Perelló, que portava temes de premsa d'Adriài exercia com a cap de sala d'El Bulli. Se'n va anar de vacances a Bali fent escala a Singapur, on va visitar col·legues que treballaven al Santi. Allà va conèixer un empresari que li va demanar que l'ajudés a muntar un restaurant a Singapur anomenat Catalunya. Amb ell va visitar Barcelona perquè s'amarés del que es fa aquí, i va acabar convertit en la seva mà dreta. El de Roses admet que té «adn bulli» després de gairebé 14 anys a Cala Montjoi, però li ha costat fer entendre a la gent que el que fa al Catalunya té poc a veure amb la cuina d'avantguarda que practicava abans. Ho ha aconseguit: el local triomfa tant que n'obriran un altre a Hong Kong. «És acollonant. L'omplim cada dia. Feia temps que no em donava aquestes pallisses». Ha fitxat 28 catalans, molts d'El Bulli.

COMPARTIR / Molt més a prop de Roses, a Cadaqués, hi ha un altre projecte triomfal ambadn Bulli, el Compartir. Al capdavant hi ha tres caps de cuina, tres pilars per aAdrià: Oriol Castro, Eduard XatruchiMateu Casañas.Cuina senzilla que s'allunya de la sofisticació i modernitat d'El Bulli, on segueixen en nòmina perquè estan preparant la fundació. Ho explicaXatruch: «Volíem muntar una cosa pròpia però era impossible per falta de temps. Ara, amb una mica més de temps, robant hores de son i de descans, iniciem el projecte». Pel que explicaXatruch,semblava «inevitable» que tant ell com la resta de col·legues que treballaven a El Bulli acabessin fent alguna cosa relacionada amb el món de la restauració. «És el més normal en un cuiner; una altra cosa és que un estigui cremat o cansat, però no és el nostre cas. Això és igual que qui estudia una carrera durant anys per treballar del que ha estudiat. Amb el que he après a El Bulli seria una tonteria dedicar-se a una altra cosa».

Notícies relacionades

Dos sommeliers del restaurant,Ferran CentellesiDavid Seijas,també han anat fent el seu propi camí, tot i que seguiran vinculats a la fundació. Fan «projectes petits», com explicaCentelles, que ha cofundat la web wineissocial.com, on acosten el vi al gran públic de manera divertida, fa classes i seminaris, i ambSeijasha fet el Fever Tree Tour, on ha explicat les qualitats de la tònica com si fos un vi. Precisament, aquesta passió per la seva feina ha fet queSeijashagi editat113 vins per al 2013,que segueix els passos dels que estàfent des del 2010. «Des d'El Bulli ens han recolzat i ens han ajudat en molts projectes. N'estem encantats», resumeixCentelles.

Lluís Garcia,cap de sala, va participar en una xerrada a la fira gastronòmica Mistura del Perú. «Va ser la primera vegada en la història que es parlava del món de la sala a aquest nivell», explica orgullósGarcia,que seguirà vinculat a la fundació. Aquella conferència no hauria estat possible si no hagués treballat a El Bulli.