LEOPOLDO ABADÍA EXPLICA LA CRISI

L''avi ninja' explota la fama amb un llibre

Abadía i Buenafuente, ahir, en un centre comercial de Barcelona.

Abadía i Buenafuente, ahir, en un centre comercial de Barcelona. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

El jubilatLeopoldo Abadías'ha convertit en un fenomen mediàtic que traspassa fronteres gràcies a internet i, a Espanya, en bona mesura, a les seves intervencions televisives aBuenafuente.Fa una setmana es va posar a la vendaLa crisis ninja y otros fenómenos de la economia actual(Espasa), que va per la tercera edició. Ahir va firmar uns exemplars a Barcelona ambBuenafuente.

L'avi ninjava néixer fa 75 anys a Saragossa, té 12 fills i 38 néts, i és jovial i amb marcat sentit de l'humor. Aquest catòlic de missa transpira bon rotllo per tots els porus. El seu secret: parlar clar i explicar a la gent amb paraules fàcils com es va originar l'actual crisi. "Quan no entenem el que ens diuen ens entra complex de culpabilitat. És un error, la culpa no és nostra, sinó de qui ho explica".

LA FAMA

El ja famósAbadíaestà encantat amb el seu tardà salt a la fama, però no l'hi puja al cap. Al contrari, assegura amb ironia que el que més li agrada del seu llibre és la foto de portada, en què apareix amb el seu gos,Helmut,i un pit-roig. "Ens hi vam passar quatre hores per fer-la i vaig arribar esgotat a casa. Quan no es moviaHelmut,no aconseguíem que l'ocell es posés sobre la butaca".

Notícies relacionades

Tot va començar fa un any, quan va enviar a dos amics un informe sobre la crisininja(persones sense ingressos, treball ni possessions que van aconseguir un crèdit). Són leshipoteques escombraries. "Un d'aquests amics va reenviar l'e-maila tres amics més, la bola va anar creixent i els meus fills em van convèncer perquè obrís un bloc (www.leopoldoabadia.com). M'esperava un màxim d'unes 60 entrades --les de la meva família-- però ja són dos milions".

"Els Pressupostos Generals de l'Estat els vam inventar la meva dona i jo al casar-nos", afirma amb sorna. "Guanyava 8.000 pessetes i les distribuïa en diversos sobres: menjar, servei, esbarjo, diversos... Quan s'acabava el sobre delmenjar,tiràvem del d'esbarjo, després del dediversosi, al final, si no arribàvem, demanàvem alguna cosa a la meva mare o al meu sogre".Abadía,divertit, compara els seus 12 fills amb les autonomies: "Tots volen més diners".