TENDÈNCIES

Els aperitius

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ

ANXOVES

Picar anxoves és una bona forma de menjar peix. Es tracta de peix

blau amb 129 calories per cada 100 grams. És ric en proteïnes i

minerals. Aporta calci, iode, vitamines A, B6, B2, B12 i àcid fòlic. Es coneix com a anxova o seitó, depenent de la zona, encara que normalment se li diu anxova al seitó ja dessagnat i posat en salaó, envasaten oli d’oliva.

POP

Una ració de pop és una perfecta tapa lleugera. És un aliment d'alt valor nutritiu, amb un contingut proteic similar a la carn de vedella. En comparació amb altres mariscos, el pop és poc calòric i el seu contingut en greixos i colesterol és, per tant, molt baix. També destaca la presència de vitamines del grup B, que participen en la metabolització dels hidrats de carboni.

ESCOPINYES

Un altre piscolabis saludable són les escopinyes. Contenen molta vitamina A, que ajuda a prevenir infeccions, B2 i B3 i aporta poques calories. Tenen menys colesterol que la resta de mariscos i són molt riques en ferro. L'escopinya viu en zones de sorra o fang on es troba enterrada. En zones de desembocadura de rius suporten un alt nivell de contaminació, variació en la salinitat i la temperatura de l'aigua. És un mol.lusc filtrador que s'alimenta de fitoplàncton. La primera regla d'or per cuinar les cloïsses és recordar que mai s'han de coure gaire, ja que la primera conseqüència serà que s'endureixin i quedin incomestibles.

MUSCLOS

Els musclos són un aperitiu perfecte perquè tenen un elevat valor nutricional i molt poques calories. El color pàl.lid no significa que siguin menys frescos, sinó que són musclos mascle. La femella té un color més fort (ataronjat, rogenc). És millor no menjar-se'ls crus per risc d'intoxicació. Abans de la seva preparació, han de rentar-se diverses vegades per eliminar qualsevol resta de brutícia, i si floten no s'han de menjar. Les restes de sorra es poden treure deixant-los una hora o més en aigua salada. Són sans i el seu gust és excel.lent, malgrat que injustament se'ls considera d'una qualitat gastronòmica més baixa que altres mol.luscos com les ostres.

GAMBES

Les gambes són un saludable piscolabis mariner, vénen molt de gust sobretot per fer més suportable la calor de l'estiu. Aporten una quantitat molt elevada de proteïnes. Contenen minerals com el fòsfor, el iode, el sodi, i vitamines E (antioxidant), B, B2, B6 i àcid fòlic. Això sí, aporten poc greix, però molt colesterol, i per això no se n'ha d'abusar. En el mercat es presenten bullides, fresques i congelades. Solen preparar-se cuites i afegint-hi sal grossa. Per coure-les, n'hi haurà prou de posar aigua amb sal a bullir i, quan comenci l'ebullició, introduir-hi les gambes.

XAMPINYONS

Apreciat vegetal procedent de la Xina i el Japó. El seu excel.lent sabor i l'aroma que desprèn en fan un piscolabis ideal. El xampinyó és un dels bolets més consumits ja que a les seves propietats remineralitzants s'hi afegeix el seu agradable gust i fàcil preparació. El seu efecte remineralitzant és molt útil en el cas de persones malaltes o aquelles que no poden menjar carn (contenen proteïnes fàcilment assimilables). El seu contingut en seleni els converteix en un bon antioxidant. Són aigua en un 88% i la seva aportació de fibra no soluble afavoreix la sensació d'estar tip.

FRUITA SECA

A més de gustosa i nutritiva, la fruita seca fa disminuir el risc de malalties. Les nous són un dels aliments més rics en nutrients i proporcionen molts dels elements essencials que el cos no pot produir. La seva alta composició en àcids grassos poliinsaturats omega-3 i omega-6 contribueix a la reducció del colesterol.

OLIVES

L'oliva és una de les bases de la dieta mediterrània. És una bona hipotensora: disminueix la pressió arterial i és bona a l'hora de prevenir l'angina de pit, ja que dilata l'artèria coronària. A més a més té propietats diürètiques i laxants. Sis olives amb pinyol o sense contenen 20 calories. Constitueix un aliment d'alt valor nutritiu i molt equilibrat. Posseeix tots els aminoàcids essencials en una proporció ideal i el seu nivell de fibra fa que sigui molt digestiva. També destaquen els seus continguts en minerals, especialment calci i ferro, i vitamina A, C i tiamina.

Notícies relacionades

PEBROTS

Els pebrots estan formats principalment per hidrats de carboni i aigua. Són bactericides i estimulants i ajuden a regular la tensió arterial a la vegada que estimulen la secreció de saliva i de sucs gàstrics. També contenen proteïnes (en petita quantitat) i són rics en vitamina C (sobretot els vermells). A penes aporten lípids i el seu valor calòric és molt baix.