MAL ANY PER AL CAMP

Els pagesos de Gavà i Viladecans donen per perdudes les collites de primavera pel temporal

Les cooperatives agràries asseguren que les inundacions dels últims dies poden haver sigut més nocives que les causades pel temporal 'Gloria'

Gavà, amb una afectació del 100%, i Viladecans, del 95%, han sigut algunes de les localitats més danyades per les pluges, segons dades de JARC

foto 3637581

foto 3637581

2
Es llegeix en minuts
ACN

Les cooperatives agràries de Gavà i Viladecans donen per pràcticament perdudes les collites de primavera per culpa de les fortes pluges que han afectat el Parc Agrari del Baix Llobregat –que comprèn 14 municipis de la comarca– en els últims dies i que, una vegada més, han deixat molts camps completament negats.

«No podem quantificar encara les pèrdues, però creiem que se salvarà poca cosa», apunta Carles Faura, president de la cooperativa de Gavà, que preveu que es perdi principalment la collita de patates i la d’enciams, carbassons, pastanagues i naps. 

Gavà, amb una afectació del 100%, i Viladecans, del 95%, han sigut algunes de les localitats més afectades pel temporal, segons les dades de l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). 

Els pagesos recorden, a més, que fa uns mesos ja van patir pèrdues de fins al 60% de la collita a causa del temporal ‘Gloria’, i tornen a insistir en la necessitat d’invertir en noves infraestructures hidràuliques per millorar el drenatge al delta del Llobregat.

Més nocives que el ‘Gloria’

El president de l’Agropecuària de Gavà, Josep Panyella, recorda que entre l’any 2018 i el 2020 les pèrdues per inundacions s’han succeït i que just quan estaven en negociacions amb les administracions per millorar els sistemes de drenatge de la zona, la crisi del coronavirus ho ha tornat a parar tot.

Panyella lamenta que les pèrdues provocades per les pluges que s’han succeït des de diumenge, i que han sobrepassat els 100 litres per metre quadrat al Baix Llobregat, puguin superar les causades el mes de gener passat pel temporal ‘Gloria’, que es van xifrar en els 1,5 milions d’euros.

Els pagesos del delta del Llobregat recorden que les actuacions per millorar el drenatge dels camps i garantir la seva supervivència requereixen una inversió de 2 milions d’euros, segons un estudi tècnic elaborat per les cooperatives l’any 2018.

Adeu a la temporada de cireres

També des de la Unió de Pagesos i JARC també han anunciat aquesta setmana que s’ha perdut «gairebé la totalitat» de la collita primaveral de la cirera a causa del temporal, per la qual cosa no es podrà comercialitzar la fruita, la recol·lecta de la qual havia de començar en els pròxims dies al Baix Llobregat, Terres de l’Ebre, el Segrià, les Garrigues i l’Alt i el Baix Camp.

Per combatre el risc sanitari que suposa deixar les cireres a l’arbre, on serien focus de plagues i malalties, Unió de Pagesos ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura l’autorització excepcional per a l’ús de productes fitosanitaris a base de dimetoat –prohibit des del 2016–, només per a les plantacions on les cireres no seran recollides. 

Notícies relacionades

L’organització ha demanat també al Departament d’Agricultura de la Generalitat una quantificació «detallada» dels danys, tant en cirera com en albercoc, perquè es tinguin en compte de cara a l’avaluació anual de danys i es pugui adequar la fiscalitat de les explotacions afectades en la declaració de la renda del 2020. 

Més notícies de Gavà Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA