La Venus de Gavà s'incorpora a l'exposició 'Ídols. Mirades mil·lenàries' a Alacant

La mostra acosta al públic peces procedents de diferents museus d'Espanya, Portugal, el Regne Unit i Dinamarca

venus

venus

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) acull des del passat 29 de gener l’exposició ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’, amb la qual es pretén acostar al públic l’existència i significat de peces de culte elaborades sobre diferents suports materials i que, segons molts indicis, devien formar part del simbolisme dels grups del neolític i del calcolític a la península Ibèrica.

Inclou peces originals i rèpliques procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, el Regne Unit i Dinamarca. Entre les obres hi ha la Venus de Gavà, que estarà representada per una rèplica de gran qualitat i molt fidel a l’original, cedida per a l’ocasió pel Museu de Gavà.

La mostra ha sigut elaborada conjuntament pel MARQ i pel Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid (MAR). En són els comissaris la doctora Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de prehistòria de la Universitat d’Alcalá, i el doctor Jorge A. Soler Díaz, conservador del MARQ.

L’exposició ofereix un ampli repertori d’aquestes imatges antigues i, en conjunt, mostra com connectaven amb la realitat quotidiana i el paper que tenien en les pràctiques funeràries, per acostar-nos a la ideologia dels primers agricultors i metal·lúrgics de la península Ibèrica.

Deessa de la fertilitat

La Venus de Gavà és una figura antropomorfa de ceràmica negra que es va trobar incompleta i trencada en diversos fragments, repartits entre el pou de la mina 16, entre el 1992 i el 1994, dels quals es pot deduir una forma femenina, d’estructura simètrica i desproporcionada, amb ulls en forma de sols i amb les extremitats superiors sobre un ventre prominent.

Notícies relacionades

«Podria ser la imatge d’una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península», apunten des del consistori gavanenc.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA