INVERSIÓ AMB RISCOS

Un jutjat de Gavà condemna el Santander a tornar a un inversor prop de 9000 euros

La sentència conclou que el banc va aportar informació «inexacta» sobre la seva situació

jgblanco38778551 madrid 07 06 2017 oficina del banco santander junto a una de170607150602

jgblanco38778551 madrid 07 06 2017 oficina del banco santander junto a una de170607150602 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ACN

Un jutjat de Gavà ha condemnat el Banco Santander a tornar a un inversor els gairebé 9000 euros que va adquirir en accions del Banco Popular (absorbit posteriorment pel Santander) durant l’ampliació de capitals que es va fer l’any 2016. La sentència obliga l’entitat bancària a tornar-li els 8.885,28 euros que va invertir en accions en concepte de danys i perjudicis, més interessos.

El jutjat considera que el Popular va donar una «informació inexacta» sobre la seva situació a l’inversor, que a més tenia «percepció de fortalesa de cara a l’exterior» de l’entitat «a través de la seva publicitat».

En la sentència, facilitada pelCol·lectiu Ronda, el jutjat conclou, després de l’anàlisi de les dades, que «l’entitat no era solvent en el moment de dur a terme l’ampliació de capital» o «en el millor dels casos la seva situació era molt més precària del que s’exposava al seu fullet informatiu».

«Falta de rigor i prudència»

Segons el jutge, la informació que tenia l’inversor a l’hora de fer la subscripció d’accions era que «estava invertint en una entitat solvent», i retreu al banc «falta de rigor i prudència» en les seves estimacions.

Això li va permetre «documentar un resultat millor als exercicis 2013, 2014 i 2015» i «afirmar que el propòsit de l’ampliació de capital del juny del 2016 era reforçar la solvència de l’entitat, quan en realitat hi havia necessitat d’augmentar els nivells de cobertura del banc i absorbir la pèrdua de valors d’elements de l’actiu».

El risc de la inversió

«Amb les dades que reflectien els comptes de l’entitat i el fullet informatiu era impossible que un inversor no qualificat es pogués imaginar els problemes de viabilitat de l’entitat i el risc real de la inversió», afirma la sentència. El jutjat de Gavà considera que la inversió es va fer sota «la confiança en unes dades subministrades i publicades per la mateixa entitat que no són coincidents o no en reflecteixen una imatge fidel».

Notícies relacionades

En canvi, el Banco Santander va al·legar que aquest producte tenia una comercialització «no complexa», ja que és «notori» que les accions són un producte amb què «es pot guanyar o perdre tot o part del que s’ha invertit». A més, van remarcar que la informació facilitada per l’entitat va ser «veraç» i «advertia dels riscos de la inversió». El Santander pot presentar recurs d’apel·lació davant de l’Audiència de Barcelona.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’‘EL PERIÓDICO DE CATALUNYA’