TORNA EL GAVÀMÓN

La xenofòbia, eix central de la XIV Mostra de Drets Humans 'GavàMón'

Del 2 al 20 d'octubre, la ciutat acull activitats, col·loquis i tallers dedicats a sensibilitzar la població sobre els DDHH

gavamon-201015

gavamon-201015

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gavà ha inaugurat aquest dimarts la que és la catorzena edició de ‘GavàMón’,la Mostra de Drets Humans que se celebra anualment a la ciutat i que inclou diverses activitats, tallers i col·loquis que aquest any giraran entorn del tema de la xenofòbia, les seves causes i efectes.

GavàMón va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un escenari de conscienciació i sensibilització sobre els drets humans i per fer entendre a tota la ciutadania que, pel simple fets de néixer iguals i lliures, li pertanyen uns drets que ha d’exigir i garantir.

Tot i que inicialment la mostra es va encarar essencialment a l’àmbit cinematogràfic, cada vegada s’ha anat estenent més el seu ventall d’activitats i accions, arribant a oferir des d’obres de teatre fins a col·loquis, taules rodones, xerrades amb experts i tallers dirigits a tots els públics.

L’edició d’aquest any aposta per treballar la xenofòbia, una cosa especialment important en aquests moments “amb tot el que està passant a Europa”, sobretot si tenim en compte “el creixement de l’extrema dreta a diversos països de la UE”, assegura Èric Plaza, regidor de Cultura de la Pau de l’Ajuntament de Gavà, al ‘Bruguersdigital.cat’.

En aquesta línia, Plaza considera que “és de vital importància” que la ciutadania entengui i assumeixi “que els drets humans no sempre han existit”, sinó que són fruit de la defensa que n’ha fet la ciutadania al llarg de la història, i de la necessitat que es continuïn defensant per garantir la seva supervivència.

Xerrades i col·loquis

Aquest any, la mostra s’ha inaugurat amb una ‘hora del conte’ especial a la Biblioteca Josep Soler Vidal, dedicada a apropar diferents cultures i tradicions de tot el món als més petits. Però el gruix d’activitats començarà a partir d’aquest dijous, amb la xerrada del fotoperiodista egipci Ahmed Ali, actualment condemnat a presó i exiliat a Madrid, que explicarà als assistents el paper que té la fotografia en la defensa dels DDHH.

Després d’aquesta xerrada hi haurà un sopar solidari, els beneficis del qual es destinaran al projecte socioeducatiu que Accede desenvolupa a Welkite, a Etiòpia, així com activitats emmarcades en la Mostra d’Entitats de Gavà, que se celebra aquest final de setmana coincidint amb el GavàMón i que inclouen exposicions, tallers infantils i espectacles familiars.

Les activitats s’allargaran durant tota la setmana amb una taula rodona sobre ‘Migracions al segle XXI’ amb Marisa Franco, Spitou Mendy i Tun Khin, una xerrada sobre el dret a la llibertat d’informació i expressió amb el dibuixant i activista Ramon Esono, i l’espectacle humorístic ‘Mur’, dedicat a trencar barreres i a treballar de manera col·lectiva.

Conscienciar la joventut

Una de les apostes del GavàMón és la sensibilització sobre els drets humans en els col·lectius més joves. Per això, part de la mostra es destina als escolars de la ciutat, amb activitats dirigides especialment a ells. En aquesta línia, el dimecres 17 d’octubre es projecta la pel·lícula ‘El petit príncep’, dirigida als cursos de cicle mitjà d’Educació Primària.

El dijous 18 serà el torn dels alumnes d’ESO, que podran disfrutar del Teatre Fòrum ‘Això, per què ho dius?’ sobre prejudicis, rumors i estereotips. A més, del 17 al 19 d’octubre, s’oferiran tallers escolars a l’alumnat de 5è i 6è de primària sobre drets humans i persones refugiades.

Ciutats Defensores dels DDHH

En la present edició s’incorpora a la programació el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, en el qual Gavà participa de manera conjunta amb altres municipis i institucions de la zona. Així, l’Espai Maragall serà l’escenari de l’acte de clausura del projecte, que portarà8 activistes de tot el món a recórrer diversos municipis catalans per donar a conèixer la seva tasca.

Notícies relacionades

Les activitats finalitzaran el dia 20 d’octubre amb la projecció d’un documental amb testimonis de gavanencs arribats de tot el món que explicaran la seva experiència com a immigrants a la ciutat. La programació completa, així com els espais i preus de les activitats,es poden consultar online a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Gavà.

Més notícies de Gavà a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA