Producte en auge

El cultiu del calçot salva l'agricultura de Gavà

La caiguda dels preus de productes tradicionals com la pastanaga, el nap o el porro ha empès molts pagesos a apostar per la ceba dolça

Cultiu de calçots en un camp de Gavà.

Cultiu de calçots en un camp de Gavà. / ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gavà, amb prop de cinc milions d'unitats anuals, s'ha consolidat com el principal productor de calçots de Barcelona i un dels més importants de la demarcació de Barcelona. El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, reconeix que el cultiu del calçot "ha salvat" els pocs agricultors que queden al municipi després que haguessin d'abandonar anys enrere els cultius tradicionals com la pastanaga, el nap, el porro o la xirivia davant les importacions i la baixada de preus.

"El calçot és lel que ens ha salvat els últims anys. En deu anys hem passat de produir uns dos milions de calçots a fregar els cinc, i la cosa sembla que va a més", celebra. El president de la cooperativa assegura que el calçot "és com la carxofa al Prat o a Sant Boi", un producte que "està de moda" i que ha donat una segona oportunitat a agricultors que ja estaven a punt d'abandonar la terra.

Inversió de futur

Tot i que no espera que la producció creixi molt més perquè "cada vegada hi ha més demanda però també més oferta", Pañella creu que el calçot garanteix el futur de la pagesia del municipi a mitjà termini. Tant és així que qui més qui menys ha reservat un espai dels seus camps per cultivar calçots. Una afirmació que es comprova fàcilment passejant pels camps del municipi entre els mesos de novembre i març.

Notícies relacionades

Pel que fa als preus, explica que els 8 o 10 cèntims que es paguen actualment de mitjana per unitat "són una mica justos per a la feina que porta el calçot" i que moure's en una forquilla d'entre 10 i 12 cèntims seria un preu òptim. Aquí, malgrat reconèixer que "l'agricultor sempre es queixa del preu", recorda que l'any passat, per exemple, alguns calçots es van arribar a pagar a tres o quatre cèntims.

Més notícies de Gavà 

Temes:

Agricultura