Cata Menor
La tapa com a engany, per Pau Arenós
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt
Alcohol, addiccions i hostaleria
¿Existeix la cuina de Barcelona?
La tapa no és un format original de servir el menjar, però sí el nom. ‘Tapa’ ja com a paraula universal, una aportació del castellà al món.
Les petites racions formen part de la gastronomia japonesa tradicional, sense oblidar els ‘mezze’ de l’Orient Mitjà ni els ‘cicchetti’ de Venècia.
Experts en tapes majestuoses i en tapes sarnoses, amb amanides pansides i amansides patates braves, s’imposa un model que, massa vegades, és trampós.
Al restaurant diuen:
–Hem pensat la carta per compartir.
S’estén aquesta modalitat, que passa per divertida i relaxada. ¿Quantes vegades has sentit la frase?
Fuig: hi ets a temps.
Problema número u: si vas sol, llepes per la limitació de les opcions. El cas més escandalós que conec és el del Barr, que ocupa, a Copenhaguen, l’espai del Noma. De quatre segons, tres són per col·lectivitzar. Els solitaris no són ben rebuts.
Problema número dos: no és tapa, és plat. He pagat recentment 15 euros per ¡un espàrrec!, que els meus veïns de barra es van repartir: preciosista, cobert amb pil-pil, amb probable baralla per qui s’emportava el tercer tros.
Al ser (suposades) tapes, no demanes dos platillos per cap (més postres), sinó tres o quatre (més postres) per comensal, i el compte comença a naufragar. O és plat o és tapa.
Ah, i la desagradable sensació d’haver tastat de tot i no haver gaudit de res.
La cuina d’autor té en les tapes l’excusa per a la racioneta a preu alt.
Recordo un acabat de coronar amb una estrella (llavors encara no en tenia) que, a l’avisar que no volia atipar-me en excés, em va dir sense despentinar-se.
–No t’ho mengis tot.
Notícies relacionades¿Suggeriment d’invitació? De cap manera. Una bonica factura.
Poc després, va contractar una agència de comunicació per convidar periodistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El temps Desembre es complica a Catalunya: pluges, borrascas i la incògnita de la neu per Nadal
- Concurs 55 candidats estrella de tot el món opten a dissenyar el Liceu Mar
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Hostaleria Abaixa la persiana el restaurant de Pep Guardiola: últims dies
- Pla del Govern Catalunya renovarà 20 barris degradats amb una inversió total de 412 milions
- Previsió meteorològica Catalunya reactiva els seus plans davant inundacions davant les intenses pluges previstes per a aquest divendres i dissabte
- Premi Cotxe de l’Any dels Lectors El Kia EV3, guanyador del Premi Cotxe de l’Any dels Lectors
- Nostàlgia mil·lennista La revista ‘SuperPop’ torna als quioscos amb una edició especial de Rosalía
