Tecnologia per al ‘delivery’
Així funcionen els robots que poden revolucionar el menjar a domicili
Remy Robotics crea unes màquines que cuinen, en qüestió de segons, plats preparats per xefs professionals en qüestió de segons, escurçant els temps d’espera en el repartiment i assegurant la qualitat
Si el món de la gastronomia ha viscut una revolució silenciosa amb l’arribada de les ‘dark kitchen’, aquests espais anònims on tan aviat es cuina per a un restaurant que, sobretot, per a firmes de ‘delivery’, l’entrada en escena de Remy Robotics i els seus robots pot suposar un nou pas de rosca en el món del menjar a domicili i del càtering o fins i tot d’entitats com, per exemple, hospitals. Perquè amb un local diminut i unes màquines que amb prou feines fan soroll ni treuen fum per rematar plats prèviament preparats n’hi ha prou per donar sortida a les comandes. Només una persona s’encarrega de ficar-les a la bossa i entregar-la al repartidor. Res més.
Ho demostren marques de ‘delivery’ com OMG (plats ‘healthy’), Chop (menjar xinès vegà) i Challo (curris indis), que estan sota el paraigua de Remy Robotics, fundada a Barcelona el 2019 i que, després de dos anys d’investigació i desenvolupament, va començar el 2021 amb el seu propi projecte de menjar a domicili, que estalvia els temps de cuinat i d’entrega i assegura la qualitat dels plats. Una màquina no gaire gran (són al carrer del Bruc, 86) és capaç de cuinar un plat en una mitjana de dos minuts i mig. I sense marge d’error. De mitjana, uns 180 al dia, però podria fer-ne 70 cada hora. En un any han despatxat 70.000 plats.
Enginyers de robòtica i cuina
En realitat, al local on s’entreguen les comandes no només treballa una persona. Darrere d’aquesta tecnologia hi ha una vintena d’enginyers de robòtica i de cuina vinguts de tot arreu del món. Uns s’encarreguen que les màquines (un braç articulat, uns forns, uns congeladors, una taula de qualitat) dialoguin entre si en funció dels plats preparats prèviament en una cuina central per cinc xefs.
El seu catàleg és creixent, inclou tota mena de gastronomia, gairebé totes les tècniques (des del vapor fins al fregit) i, de moment, ofereix un centenar de creacions: sushi, curri, salmó... Impecables, almenys els que hem tastat en la visita a la «fàbrica».
Aquests plats després es guarden als congeladors. Els braços articulats els agafen, els introdueixen al forn, que els dona més o menys calor en funció del producte, del nivell de cocció, del pes i fins i tot de la llunyania o proximitat de la vivenda del client perquè s’acabin de fer, pel camí, a les safates en les quals entreguen el menjar. Cuina algorítmica, en diuen ells.
Una vegada cuinats (és qüestió de segons), el braç els treu del forn i els posa a la taula de qualitat per prendre’ls la temperatura i calibrar-ne el pes, dos paràmetres amb els quals s’asseguren que el plat està fet correctament. A continuació, els posa en una mena de calaix numerat on van a parar la resta de plats de la mateixa comanda. Llavors l’única persona que hi ha al local guarda els plats a la bossa i els entrega al repartidor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- INCENDIS FORESTALS Una vella i «maleïda» cançó de Serrat, l’himne per recordar l’estiu en què va cremar l’oest espanyol
- Dol en el cine espanyol Mor Verónica Echegui, l’actriu que es va saber desmarcar de ‘la Juani’
- Servei d’Aigües de Catalunya Una sentència tomba la pujada de l’aigua en una ciutat de l’àrea de Barcelona per «frau de llei» i «desviació de poder»
- Reforma de l’Administració El Govern impulsa una llei per millorar el procés de selecció dels funcionaris
- Medi ambient L’ús intensiu de les dessalinitzadores situa les reserves dels pantans al 74%
- Jubilació La despesa en pensions puja un 6,2% a l’agost, fins a la xifra rècord de 13.621 milions
- Reunió del Consell Executiu El Govern llaura el camí dels pressupostos amb un reforç de la hisenda catalana i el reconeixement final a la llei de barris
- EUA Trump redobla el seu atac a la independència de la Fed i acomiada la governadora de la Reserva Federal Lisa Cook
- Apunt El somriure de la Gioconda
- ELS TERMINIS DEL RETORN El Barça s’afanya pel Camp Nou