EDIFICI HISTÒRIC

Homenatge als emperadors xinesos a través de la seva gastronomia

China Crown ofereix una nova visió de la cuina asiàtica

img 2643

img 2643

3
Es llegeix en minuts
ALBERTO GONZÁLEZ / Barcelona

Confluència entre el passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó. Grups de turistes s’amunteguen davant de la façana de la Casa Batlló, una de les obres més impressionants que va deixar Gaudí a la capital catalana. Pel seu costat hi passen molts transeünts locals, que ja fa temps que s’han habituat a aquest tràfec constant. I no és que no li donin el valor arquitectònic que l’obra té; és que, senzillament, prefereixen evitar els tumults. Però potser desconeixen que ara tenen l’oportunitat de disfrutar d’una altra de les obres del geni català en un context molt diferent. Es tracta de la Casa Calvet (carrer de Casp, 48), el primer edifici que Gaudí va projectar i va construir a l’Eixample, entre mitgeres i en règim de vivendes de lloguer. Va ser construït entre el 1898 i el 1900 a petició de la família propietària de la finca (els descendents de la qual, per cert, encara hi viuen) i als seus baixos va acollir durant molts anys una important botiga de teixits, abans de convertir-se en un dels restaurants clàssics de la ciutat: Casa Calvet.

Però això ja és història. Perquè des de fa un mes, l’establiment llueix un aire nou, des que es va inaugurar  China Crown, un restaurant on els detractors de la cuina xinesa canviaran irremeiablement la seva opinió. De fet, aquest establiment s’inspira en la cuina imperial del gegant asiàtic, cosa que ens permet fer-nos, d’entrada, una idea de l’excel·lència dels ingredients, les receptes i el servei.

Menú degustació

Amb més de 30 anys d’experiència en el sector, al capdavant de l’equip de cuina hi ha Maria Li Bao, que durant aquestes primeres setmanes es treu el davantal per controlar com va tot a la sala. “És necessari veure com funcionen els plats, què agrada i què no agrada”, valora la xef sàviament. Juntament amb 11 companys, desenvolupen una cuina que es mou entre les arrels i l’avantguarda, i que recull algunes de les receptes que degustaven els grans emperadors xinesos fa més de 400 anys. Per a això, Tim Wang –un altre dels cuiners del nou establiment– ha recorregut el país asiàtic per estudiar en profunditat aquestes especialitats, el resum de les quals bé podria ser el menú degustació La Ruta de la Seda (55 euros sense begudes).

Notícies relacionades

Comença amb uns entrants (veure foto superior) que sorprenen no només per la seva preciosa presentació: rotllet China Crown (farcit de magret d’ànec, amb salsa de guacamole i gambeta); bomba de iuca amb vedella; xips de flor de lotus amb mousse de ‘foie’; i ‘atadillo’ translúcid amb verdures. El segueixen el 'dim sum' en sopa d’aleta de tauró; la corbina salvatge al vapor amb aroma de vi d’arròs; els rotllets de meló cantalup, cogombre, fonoll i ànec lacat amb salsa hoisin; i l’arròs saltejat amb salsa de soja i wagyu. Afortunadament, les postres són digestives: el tradicional peix de la fortuna, elaborat amb gelatina de mango sobre un sorbet de mandarina. I per als superllaminers, un tastet final: el pastisset imperial, un mochi d’immillorable textura (fet al moment de forma artesanal) farcit de mongeta vermella. Un menú per ser compartit, que és com “millor es degusta i s’homenatja la cuina xinesa”, segons Li Bao.

Client fidel

De moment, el principal client que està fent rodar el negoci és el xinès d’alt nivell que, segons Maria, “és molt fidel. Tant que, si un lloc li agrada, és capaç de repetir tres vegades per setmana”. Ara els toca arribar al client local més selecte. I no només esperen convèncer-lo amb la gastronomia, sinó també amb la seva presentació: des de l’espectacular vaixella (pintada a mà), els coberts o el joc de taula brodat. També hi contribueix la decoració (amb llums preciosos, vestits d’Emperador i porcellanes), els dos reservats i, per descomptat, l’herència de l’època de Gaudí –des dels vitralls fins als treballs en forja–, que hi posen la necessària nota catalana.

Temes:

Restaurants