branded

Catalunya, terra de vins

Catalunya, terra de vins

Agència Catalana de Turisme

3
Es llegeix en minuts

No és casualitat que a Catalunya la dita «el vi fa sang» sigui tan popular i que es continuï transmetent de generació en generació. Sense anar més lluny, el vi és una part fonamental en la cultura catalana i un factor protagonista a les taules durant les reunions familiars. Per endinsar-se encara més en aquest món, hi ha diferents rutes del vi per conèixer la DOQ Priorat, la DO Penedès, la DO Empordà i la DO Pla de Bages, entre altres territoris. 

Del Priorat al món

La DOQ Priorat sempre ha sigut un símbol icònic del vi català. Comparteix comarca amb la DO Montsant, la més jove de les denominacions d’origen catalanes. L’experiència enoturística està protagonitzada per vinyes velles que han sobreviscut al pas del temps.

Un bon punt de partida de la Ruta del Vi del Priorat és la Cartoixa d’Escaladei, origen de la història del Priorat. Es tracta del primer monestir cartoixà de la península Ibèrica. Els monjos, que tenien el seu propi manual de cultiu de la vinya, van comprendre que la garnatxa era el millor raïm per als sòls de pissarra del Priorat.

Des d’aleshores, aquesta zona de Catalunya ha mantingut l’activitat vitivinícola durant segles i avui dia és una de les grans regions vitivinícoles d’Europa. 

El Penedès, líder i referent

La DO Penedès és una de les grans denominacions vinícoles de Catalunya. És exemplar en l’elaboració, la comercialització i l’exportació de vins. La regió acull un paisatge digne de conèixer per la seva diversitat, amb la peculiaritat que les seves vinyes s’estenen cap a l’interior i fins al mar.

Aquesta ruta està marcada pels tresors arquitectònics que es despleguen a mesura que es recorre la comarca.

L’Empordà, la benvinguda

La Costa Brava va ser la porta d’entrada de la vinya a Catalunya. A través de la colònia grega d’Empúries, cap al segle VI aC, el cultiu i la producció de vi van arribar per primera vegada al territori català. Alguns segles després, els romans van agafar les regnes i van mantenir el prestigi dels vins d’Emporiae.

La ruta del vi DO Empordà és un recorregut per aquesta tradició. Així mateix, aquest itinerari enològic acosta la terra de Salvador Dalí i Josep Pla, una regió que concentra un gran patrimoni històric, cultural i paisatgístic. 

En els últims vint anys, conscients de la necessitat de preservar el llegat vinícola, els joves productors i empresaris són el fil conductor d’emocionants empreses que presenten amb orgull als visitants explicant com funcionen i mostrant-los els seus productes, que han obtingut premis i bones crítiques.

Pla de Bages i mil plans

Notícies relacionades

La DO Pla de Bages està situada en un espai natural protegit d’extrema bellesa, entre les mítiques serralades de Montserrat i la serra de Castelltallat. Aquest territori de vinyes inclou experiències culturals enoturístiques de tot tipus, com ara un «tren del vi». Els més aventurers fins i tot podran descobrir les vinyes a vista d’ocell en globus.

Es tracta d’un patrimoni vinícola únic a Europa, que inclou les seves singulars tines de pedra seca situades al costat de les vinyes. 

Conèixer un destí a través dels seus sabors

Ho deia Josep Pla, la gastronomia és el paisatge ficat en una cassola. No li faltava raó, sobretot si es parla de Catalunya, una terra que basa les seves dietes en una matèria primera de qualitat, com per exemple l’arròs, els formatges, les hortalisses, les carns, el peix i els olis.

L’Agència Catalana de Turisme, conscient de la riquesa gastronòmica catalana, aposta per un turisme basat en el descobriment de la tradició culinària catalana, una tradició que fomenta els productes de proximitat.

És gràcies als artesans de l’enogastronomia –pagesos, pescadors, viticultors o cuiners de renom– que el territori català té una cuina envejada per molts. Com a resultat, hi ha una gran varietat de restaurants reconeguts a escala internacional que col·loquen Catalunya en el mapa culinari. 

Quant als seus productes més destacats, l’oli n’és un. L’arbequina i l’empeltre són alguns dels més coneguts, als quals se n’uneixen d’altres de locals com l’argudell o la vera. Es tracta d’un ingredient que crea la base de la dieta mediterrània i conquista els viatgers com qualsevol monument o paisatge.