Copa Amèrica

El Brasil es deixa portar per la inèrcia i no passa de l’empat davant l’Equador

  • Sense Neymar i amb el primer lloc del grup assegurat, la ‘canarinha’ va cedir la igualada (1-1) davant una lluitadora Equador

  • A falta de l’última jornada al grup de l’Argentina, ja es coneixen els equips classificats per a quarts de final

El Brasil es deixa portar per la inèrcia i no passa de l’empat davant l’Equador

EFE

5
Es llegeix en minuts

El Brasil ensopega en el seu primer examen sense Neymar. Amb la classificació i el liderat de grup assegurats, la ‘canarinha’ va cedir aquest diumenge un empat 1-1 davant l’Equador, que finalment estarà a quarts de final de la Copa Amèrica gràcies a la derrota de Veneçuela davant del Perú.

Els amfitrions, que s’enfrontaran a l’Uruguai o Xile en la pròxima ronda, van dominar en la primera meitat i es van avançar per mitjà d’un brillant cop de cap del madridista Éder Militão al minut 37, a l’estadi Olímpic de Goiania.

La Copa Amèrica ja té definida les vuit seleccions que disputaran els quarts de final a partir del pròxim divendres. En el Grup A, a falta de l’última jornada que es jugarà aquest dilluns, tenen el passaport segellat l’Argentina, que té tots els números per acabar primera, Paraguai, Xile i Uruguai. Ara falta per saber quina serà la col·locació definitiva. I en el Grup B, completat diumenge, s’han classificat per aquest ordre: Brasil, que ha sumat tres victòries i un empat, Perú, Colòmbia i Equador.

Els encreuaments de quarts de final quedaran definits aquest dilluns, però ja se sap que el Brasil i l’Argentina han quedat cada un a cada costat del quadro, per la qual cosa no es trobaran fins a la hipotètica final de dissabte 10 de juliol al Maracaná.

Amb Neymar a la banqueta durant tot el partit, el quadro de Tite es va desinflar en el segon temps i va permetre que la Tricolor sumés un punt d’or que va rescatar Ángel Mena a passi d’Enner Valencia amb el cap, al minut 53.

El conjunt de Gustavo Alfaro serà a quarts sense haver aconseguit una sola victòria en aquest grup B. Va perdre amb Colòmbia (1-0) i va empatar amb Veneçuela (2-2), el Perú (2-2) i el Brasil (1-1). Tot apunta que en la pròxima ronda s’enfrontarà a l’Argentina.

El Brasil, per la seva banda, ha anat de més a menys en aquesta primera fase, tot i que continua sent el rival a batre després de derrotar Veneçuela (3-0), el Perú (4-0) i Colòmbia (2-1) i empatar amb l’Equador sense res en joc (1-1).

La consigna de l’Equador per a aquest duel a vida o mort va ser tancar-se enrere i ser el més vertical possible en l’atac. Poc més es pot fer davant un Brasil que fins avui s’havia mostrat intractable en aquesta Copa Amèrica. Per a Tite el partit va ser un experiment més amb un objectiu clar: observar la dinàmica ofensiva de l’equip sense Neymar.

En els primers minuts, l’equip equatorià va marcar territori amb dos xuts tebis de Valencia i Estupiñán. Valencia va tornar a intentar-ho des de molt lluny i per poc no va sorprendre Alisson, que fins i tot va ensopegar mentre retrocedia a l’arc. I partir d’aquí es va apagar i va deixar al Brasil que escrigués la resta del guió del primer temps.

Paquetá va intentar exercir de líder i va trenar bones jugades amb Gabigol, que va desaprofitar un passi de luxe del mitjapunta de l’Olympique de Lió que el va deixar sol davant Galíndez. El Brasil era molt superior, amb una possessió que va fregar el 80%, però el cert és que, en general, li va faltar una mica de fluïdesa a l’hora de finalitzar jugades.

Al final va ser una pilota parada des del flanc dret la que va desembussar el partit a favor dels amos de casa. Everton ‘Cebolinha’ va centrar una falta a l’àrea, on Militão es va elevar entre tres jugadors equatorians per cabotejar creuat i inaugurar el marcador.

En la segona meitat, l’Equador va sortir amb una altra cara i sense rascar gaire va trobar una armilla salvavides a les botes de Mena, que havia sortit en la primera meitat en substitució de Caicedo. L’empat es va originar en una estranya seqüència de rebuigs a la sortida d’un córner que va acabar per pentinar Valencia perquè Mena afusellés amb tot dins de l’àrea.

El Brasil estava desaparegut en combat. Es va oblidar d’atacar i va perdre el timó. Tite ho va notar i va donar entrada a Casemiro i Vinicius Júnior, a la recerca d’una reacció. L’extrem del Reial Madrid va posar de manifest els seus problemes amb el gol també a la selecció. Paquetá li va posar un servei temperat dins de l’àrea, però el seu excompany del Flamengo, amb tot a favor, no va encertar entre els tres pals.

A quinze minuts per al final, Estupiñán va llançar una falta llunyana que va obligar Alisson a estirar-se. La Tri va buscar una victòria històrica, tot i que al final es va haver de conformar amb un punt que sap a glòria i posa algun dubte a la totpoderosa selecció brasilera.

Fitxa tècnica:

Brasil: Alisson, Emerson Royal, Marquinhos, Eder Militão, Renán Lodi (m. 49 Danilo); Fabinho, Douglas Luiz (m. 63 Casemiro), Lucas Paquetá (m. 78 Everton Ribeiro); Everton ‘Cebolinha’ (m. 78 Richarlison), Roberto Firmino (m. 63 Vinicius Júnior) i ‘Gabigol’.

Equador: Hernán Galíndez; Ángelo Preciado, Robert Arboleda, Piero Hincapié, Diego Palacios (m. 72 Gonzalo Plata); Pervis Estupiñán; Jhegson Méndez, Moisés Caicedo (m. 17 Ángel Mena), Alan Franco; Ayrton Preciado (m. 84 Mario Pineida) i Enner Valencia (m. 83 Leonardo Campana).

Gols: 1-0, m. 37: Éder Militão; 1-1, m. 53: Ángel Mena.

Àrbitre: el xilè Roberto Tobar va amonestar Estupiñán.

Incidències: Partit de la cinquena i última jornada del grup B de la Copa Amèrica del Brasil 2021, jugat a l’estadi Olímpic de Goiania. Sense la presència de públic per la pandèmia de coronavirus. Hi va haver un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19.

Notícies relacionades

La Copa Amèrica 2021 ja té definida les vuit seleccions que disputaran els quarts de final a partir del pròxim divendres. En el Grup A, a falta de l’última jornada que es jugarà aquest dilluns, tenen el passaport segellat l’Argentina, que té tots els números d’acabar primera, Paraguai, Xile i Uruguai. Ara falta per saber quina serà la col·locació definitiva. I en el Grup B, completat diumenge, s’han classificat per aquest ordre: Brasil, que ha sumat tres victòries i un empat, Perú, Colòmbia i Equador.

Els encreuaments de quarts de final quedaran definits aquest dilluns, però ja se sap que el Brasil i l’Argentina han quedat cada un a cada costat del quadro, per la qual cosa no es trobaran fins a la hipotètica final de dissabte 10 de juliol al Maracaná.

Temes:

Brasil