FUTBOL INTERNACIONAL

Crisi al futbol de la Xina: es retira el vigent campió

El Jiangsu FC, propietat del grup Suning, comunica el cessament de les seves operacions

16 equips van desaparèixer l’any passat a les tres divisions principals del país

Crisi al futbol de la Xina: es retira el vigent campió
2
Es llegeix en minuts

El futbol xinès també trontolla davant la gran inversió empresarial d’aquests últims anys. Si bé el president Xi Jinping va impulsar l’augment del rendiment futbolístic del país mitjançant inversors locals, avui dia aquestes empreses i conglomerats han d’afrontar situacions molt crítiques econòmicament. L’última notícia, la retirada del Jiangsu FC de la competició tres mesos després d’alçar-se amb el títol masculí, fa saltar les alarmes d’una federació que ja ha vist com han marxat, aquest últim any, una vintena d’equips de les tres divisions principals.

El Jiangsu FC, recent campió de la Superlliga (CSL), és propietat de Suning Group, que també és màxim accionista de l’Inter de Milà. Suning és un gegant minorista els magatzems del qual són una característica elemental de les ciutats xineses. El grup empresarial va començar a notar una caiguda en els ingressos amb l’absència de públic a causa de la Covid-19 i el mes de febrer passat, el seu màxim accionista, Zhang Jindong, va anunciar que la companyia retallaria els negocis no minoristes. No va tenir sort el conjunt de Jiangsu, que, malgrat intentar-ho, no troba un comprador que pugui sufragar els deutes de £67 milions que té el club.

Malgrat els grans fitxatges en el seu moment de Ramires, Alex Teixeira o Miranda, la franquícia va comunicar diumenge passat el cessament de la seva activitat: «En el context del problema, encara solucionable, del sector futbolístic on les enormes inversions no produeixen gairebé cap retorn, la decisió de deixar d’operar al club és lògica» va anunciar a l’agència Reuters un representant de la companyia.

Notícies relacionades

Les noves polítiques de la CFA (Associació Xinesa de Futbol) busquen que els clubs guanyin independència respecte a les inversions externes de capital. La normativa prohibeix la menció d’empreses als noms fiscals dels clubs, motiu pel qual també han trencat alguns equips com el Tianjin Teda. A més, la lliga ha instal·lat un límit salarial per a la temporada 2021, que començarà a l’abril. Als jugadors estrangers se’ls pot pagar un màxim aproximat de £2,7 milions a l’any, per així evitar despropòsits com el sou de Tévez en la seva etapa al Xangai Shenhua, on ingressava aquesta extraordinària xifra cada mes.

«Ha arribat el moment del creixement salvatge, de respectar les lleis del futbol, respectar les lleis del mercat, adherir-se a la formació juvenil i treballar a llarg termini» comenta un dels federatius de la CFA. La Xina es va proposar desenvolupar a gran escala el seu futbol formatiu per arribar amb una plantilla de garanties al Mundial del 2026. Caldrà veure si els clubs podran sobreviure a la Superlliga sense dependre dels diners corporatius que rebin.

Temes:

Xina Xi Jinping