L'ADEU DE L'ASTRE

Imputat el metge personal de Maradona

La casa i la clínica de Leopoldo Luque ha sigut registrada en el marc de la investigació ordenada per un jutge

zentauroepp55840411 ame7426  buenos aires  argentina   11 11 2020   fotograf a c201112074353

zentauroepp55840411 ame7426 buenos aires argentina 11 11 2020 fotograf a c201112074353 / Leopoldo Luque

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El metge personal de Diego Armando Maradona, Leopoldo Luque, ha sigut imputat en el marc de la investigació per la mort de l’astre argentí. El magistrat del Jutjat de Garanties número 2 de la localitat de Buenos Aires de San Isidro, Orlando Abel Díaz, va ordenar escorcollar la casa particular i la clínica de Luque a petició de la fiscalia i després de les declaracions de tres de les filles del difunt, Dalma, Gianinna i Jana. El metge que havia ordenat l’última i controvertida operació a la qual va ser sotmès Maradona, va quedar, d’aquesta manera, ubicat en el centre de les investigacions. En cas de comprovar-se les sospites, podria ser acusat d’«homicidi culpós».

Poques hores després de l’enterrament, van començar les perícies per determinar les circumstàncies de la mort del ‘10’  després de patir una parada cardiorespiratòria al seu domicili de la localitat de Tigre. Les ambulàncies desplaçades al domicili del campió del món del 1986 no van poder reanimar-lo.

Maradona havia sigut ingressat d’urgència fa tres setmanes en una clínica de la ciutat de Buenos Aires de La Plata amb signes d’anèmia, depressió i deshidratació. Allà se li va detectar un hematoma al cervell del qual va ser operat en un altre centre mèdic. Després va intentar realitzar la seva recuperació en un domicili provisional, una urbanització de la localitat de Tigre.

D’acord amb el diari ‘Página 12’, els fiscals miren d’aclarir si es va cometre el delicte de mala praxi mèdica. «Hi ha un punt de base que és que Maradona no volia cap tipus d’internació, de manera que l’arribada a la casa de Tigre no va ser una decisió que li agradés als metges, sobretot els que el van tractar a la Clínica Olivos. Però és una decisió que va adoptar Maradona i van firmar les seves tres filles, Dalma, Giannina i Jana, a més dels dos metges que l’atenien en l’última època, Leopoldo Luque i Agustina Cosachov. El punt és determinar si, malgrat que la permanència a la casa del barri San Andrés era inadequada, la falta d’un metge permanent o un desfibril·lador són prou elements per considerar que hi va haver un delicte», va afegir la publicació.

Les crítiques

Segons ‘Página 12’, Luque era un home de confiança de Maradona. «Alguns el defineixen més com un metge-fanàtic de Diego, que com un metge adequat. Per descomptat que està molt qüestionada la medicació que se li donava abans de l’aniversari de 60, però cal tenir en compte que, a més, Maradona s’automedicava, és a dir, que consumia les dosis que volia. Això va portar que es parlés de desintoxicació i a tuits de la família que esmentaven les sangoneres, suggerint que l’entorn el tenia així per obtenir avantatges econòmics».

Notícies relacionades

Abans de la mort del gran fenomen cultural i polític de l’Argentina dels últims 50 anys, Luque era també objecte de crítiques per accelerar una operació que podria haver esperat. Alfredo Cahe, l’històric metge de l’extint jugador, va qualificar de prematura la innecessària a intervenció quirúrgica.  El mateix van opinar en el seu moment els metges de les clíniques de Buenos Aires on Maradona havia sigut internat. El doctor Pablo Rubino va ser l’encarregat d’extreure-li la sang allotjada entre el crani i el cervell.  Luque va ser a la sala d’operacions. Dies més tard es va fer una fotografia amb Maradona, violant la intimitat del pacient. Les filles van expressar immediatament la seva indignació per l’ocorregut.

Els especialistes auguren un llarg conflicte judicial. En el moment de morir, Diego patia una forta depressió i el seu cos carregava el pes de la intoxicació de medicaments i alcohol. A més, ja es dona com un fet que el lloc triat perquè es recuperés no era l’adequat. 

Temes:

Maradona