GESTIÓ DE DADES

«La Bioinformàtica està revolucionant la biologia»

La presidenta de Bioinformatics Barcelona, Ana Ripoll, assegura que aquesta disciplina és clau per avançar cap a una medicina que predigui, diagnostiqui i trobi el millor tractament per a cada cas

ana-ripoll-bioinformaticsbarcelona-web

ana-ripoll-bioinformaticsbarcelona-web

5
Es llegeix en minuts
Cecilia Vega

Física de formació, exrectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) –la primera dona a ocupar aquest càrrec rere 10 homes–, i actual presidenta de Bionformatics Barcelona, Ripoll assenyala que «per poder arribar a aquest punt necessitem, d’una banda, aprofitar els avenços tecnològics que s’estan produint en els últims anys quant a la velocitat, capacitat i abaratiment de la tecnologia i de l’altra, formar bioinformàtics que sàpiguen organitzar les dades, gestionar la informació i extreure el coneixement en benefici de la salut de les persones» ¿Com es poden conèixer aquestes dades?, ¿com se’n pot extreure informació rellevant?. Sens dubte, el desafiament és apassionant.

- ¿Què és la Bioinformàtica?

La Bioinformàtica és el punt de trobada de la Biologia i la Informàtica, una disciplina que permet aplicar les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades de naturalesa biològica o que hi estan relacionats. Actualment, el gran repte de l’investigador en Ciències de la Vida és ser capaç de gestionar i explotar aquesta allau de dades i transformar-lo en coneixement.

- ¿Quines són les seves principals aplicacions?

Actualment, la Bioinformàtica està revolucionant la biologia i els seus efectes es fan notar en camps com la medicina, l’agricultura i les ciències mediambientals.

La Bioinformàtica és clau en la genòmica. Aquest estudi ajuda els investigadors a entendre la interacció dels gens entre si i amb l’entorn. Connectar i comparar milers i molt aviat milions de genomes és el que impulsarà els descobriments mèdics de la pròxima dècada.

No és exagerat parlar també del ‘boom’ de la Intel·ligència Artificial (IA). El futur de la imatge mèdica i de l’IA passa perquè els metges i els bioinformàtics vagin de la mà. L’IA no substituirà els metges, ells tenen l’última paraula, però és un aliat que els alliberarà de tasques monòtones permetent-los centrar-se en els casos més complexos. Per exemple, en càncer de mama o de pròstata s’ha demostrat una gran eficàcia després d’analitzar centenars d’imatges de biòpsies en tot just uns segons i encertar en més del 90% dels casos. En el desenvolupament de nous fàrmacs, l’IA ajuda a trobar els millors candidats per crear un compost químic, accelerant el descobriment.

Igualment, la Bioinformàtica també contribuirà a seleccionar per exemple collites agrícoles en funció del seu rendiment i resistència a les malalties, a més de catalogar la biodiversitat.

- Davant de l’actual pandèmia, ¿quin paper pot exercir la Bioinformàtica per ajudar en la mitigació i erradicació de la Covid-19?

Les entitats que participen en la investigació clínica i la recerca de la vacuna contra la Covid-19, estan utilitzant la bioinformàtica per identificar possibles teràpies i medicaments que poden bloquejar l’ingrés dels coronavirus a les cèl·lules o atenuar l’expressió gènica induïts pels coronavirus i així mitigar-ne els símptomes. La bioinformàtica permet prendre grans quantitats de mostres de pacients malalts i recuperats, provinents de diferents països o de diferents hospitals; fins i tot permet prendre informació sobre el mateix virus i utilitzar-la per desenvolupar tractaments específics contra la Covid-19.

- ¿Quines són les expectatives professionals de la Bioinformàtica?

En l’actualitat, aquestes expectatives són excel·lents i la demanda supera l’oferta. Alguns estudis coincideixen a projectar un creixement dels professionals bioinformàtics als EUA del 5 al 9% i les oportunitats de treball previstes s’estimen en 3.700 nous llocs de treball en el període 2016-2026.

S’imposa la necessitat de comptar amb professionals que disposin d’una forta formació bioinformàtica amb independència que el seu acompliment es dugui a terme en entorns clínics, empresarials o acadèmics. No obstant, és notòria la falta d’experts amb els coneixements i destreses que es requereixen, la qual cosa limita l’avenç de la investigació i de la seva aplicació pràctica. Aquesta carència es deu, en certa mesura, a la inexistència d’estudis oficials en Bioinformàtica al nostre país. Aquesta va ser una de les raons de la posada en marxa de l’entitat Bioinformatics Barcelona (BIB) el 2015 amb l’objectiu de disposar de programes d’alt nivell per a la creació de talent bioinformàtic.

- ¿Quines són les principals línies d’acció de BIB?

És una associació sense ànim de lucre i actualment la formen més de 50 institucions de diferent naturalesa com són universitats, centres d’investigació, grans infraestructures científiques, empreses, i altres institucions que treballen en els àmbits de salut, agroalimentació i tecnològic. Neix amb l’objectiu d’integrar la imprescindible convergència entre aquestes dues disciplines (Biologia i Informàtica) i actualment suposa un ecosistema i un punt de trobada per fomentar l’intercanvi i integració de coneixement, propiciar la creació de continguts formatius i possibilitar projectes interdisciplinaris per impulsar la generació de noves tecnologies i productes que generin impacte socioeconòmic.

Cada dia és més evident que en un món complex i de canvis tan accelerats, les respostes als enormes desafiaments a què ens enfrontem han de ser col·lectives. És la missió del BIB convertir-se en un node catalitzador d’iniciatives que responguin a les necessitats de la comunitat bioinformàtica i contribuir a afrontar els reptes de la medicina del futur en benefici dels individus, de les famílies i del sistema de salut.

- ¿En quin moment es troba la formació en Bioinformàtica?

Des del punt de vista de la formació, el BIB ha prioritzat l’impuls d’un catàleg formatiu complet pioner a nivell de l’Estat que comprèn la formació de tècnics, graduats, postgraduats i doctorands.

Si bé és cert que la demanda de bioinformàtics està creixent dia a dia, la Bioinformàtica és encara una disciplina emergent poc coneguda als centres educatius de secundària i batxillerat i per això al BIB s’estan realitzant accions per donar a conèixer aquesta disciplina tant als estudiants com als professors.

- ¿A quin perfil d’alumne podria interessar-li formar-se en aquesta disciplina?

És una formació molt interessant per a alumnes apassionats per la Biologia i interessats a potenciar aptituds interdisciplinàries que incloguin la computació, les matemàtiques i la intel·ligència artificial. Alumnes apassionats per la Tecnologia que desitgin aplicar-la a problemes de caràcter biològic, per exemple a respondre preguntes com ara: ¿tenim risc de tenir càncer?, ¿quina és la causa o causes del càncer?, ¿quins són els tractaments més efectius per eliminar-los?

Notícies relacionades

Sí que m’agradaria assenyalar la contribució de la Bioinformàtica a l’equitat de gènere, ja que estem veient que, en els estudis de grau, la meitat dels estudiants matriculats són dones, el que ens permet afirmar que la component Bio està despertant les vocacions femenines cap a les carreres tecnològiques.

És una disciplina molt estratègica i amb molt futur, impartida en anglès que li permetrà treballar en els camps de la investigació, el desenvolupament i la innovació al més alt nivell. És un camp interdisciplinari amb un gran dinamisme i projecció professional i amb una excel·lent taxa d’inserció laboral.