GASTRONOMIA

Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 es reivindica com la cita gastronòmica més important de l'any

Prop de 300 empreses expositores i 45 cuiners que sumen 31 estrelles Michelin han triat la pròxima edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona com a plataforma on mostrar les seves propostes més innovadores

unnamed

unnamed

4
Es llegeix en minuts
Lara Bau

Sota el lema ‘(Re)pensar la gastronomia’, el Fòrum Gastronòmic Barcelona –que es va presentar ahir al matí davant de la premsa i els professionals del sector a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona– convidarà a reflexionar sobre el moment gastronòmic actual, a realçar el talent i a impulsar negocis més sostenibles. Se celebrarà entre el 18 i el 20 de novembre al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.

Quan falta un mes per a l’inici, l’esdeveniment, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ha superat amb escreix les seves expectatives inicials de participació. Així, ja compta amb prop de 300 firmes expositores –quan les previsions eren d’unes 200– i el 95% de la seva superfície expositiva contractada. D’aquesta manera, es preveu que ocupi un total de 10.000 m2(6.000 m2d’espai expositiu i 4.000 m2destinats a activitats), la totalitat del palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Aquestes xifres «evidencien un gran suport a les propostes que el saló ofereix als professionals de la gastronomia i la restauració, que perceben el Fòrum Gastronòmic Barcelona com un lloc immillorable per projectar-se, formar-se i fer negocis», considera J. Antonio Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.

 

Un saló representatiu de la varietat del sector

En l’esdeveniment tindran cabuda tot tipus d’empreses referents en diferents segments d’activitat de la restauració, com ara Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Friolisa, Barry Callebaut, Complet Hotel, Girbau, Vilajuïga i Cuinats Jotri, entre altres. Quant a representació institucional, comptaran amb espais expositius la Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galícia, la Diputació de la Corunya i la Diputació de Càceres. I a l’Espai Catalunya, una àrea organitzada entre Prodeca, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, participaran més de 100 petits productors.

A més, l’àrea Expo Nadal/Sweetfusió reunirà unes 25 empreses de l’àmbit de la rebosteria amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona, mentre que l’Espai Vi acollirà una dotzena de cellers i l’Espai Halal impulsarà els negocis amb certificació Halal.

‘Showcookings’ dels millors xefs

Tots els professionals podran disfrutar de les demostracions en directe de xefs de referència (tant talents consolidats com d’emergents). Com destaca Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic Barcelona, «estem vivint un moment en què la gastronomia és molt plural, adapta moltes propostes: algunes de més clàssiques o de retorn a la cuina tradicional; d’altres, cap als vegetals, la salut i la qualitat... El Fòrum Gastronòmic Barcelona serà una plataforma per identificar totes aquestes tendències».

Entre els cuiners arribats d’altres països destaquen Niko Romito (Reale ***, de Casadonna, Itàlia); Kobe Desramaults (Chambre Séparée *, de Gant, Bèlgica); Dominique Dutour (Gray Jay, d’Otawa), Stépahanie Audet (LOV, de Mont-real) i Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca), que donaran a conèixer la seva visió sobre la nova cuina italiana, flamenca, canadenca i danesa. Quant al’elenc de cuiners autòctons més reconeguts que desenvoluparan ‘showcookings’ d’autor, estarà format per Paco Pérez (Miramar ** i Enoteca **), Jordi Cruz (Àbac ***); Carme Ruscalleda (Sant Pau **, de Tòquio; Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar **); Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres); Oliver Peña (Enigma *) i Enrique Valentí (Marea Alta), entre d’altres.

En la sessió ‘L’efervescència de la cuina a Europa’, cinc joves xefs europeus conversaran sobre el que es cou als seus establiments: David Andrés (Via Veneto * de Barcelona i Somiatruites d’Igualada); Nadia Sammut (Auberge La Feniere *, d’Ais de Provença, França), William Jorgensen (Gastronomè *, d’Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marco Boccarelli, (Mazzo, de Roma).

Les prestigioses cuineres María José San Román (Monastrell *, Alacant); Lucía Freitas (A Tafona *, Santiago de Compostel·la); Ada Parellada (Semproniana, Barcelona) i María José Martínez (El Lienzo, València) defensaran que ‘El talent no té gènere’. D’altra banda, en la sessió Barcelona: tendències i nous formats en la restauració exposaran les seves propostes Artur Martínez (Aürt), Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew), Eugeni de Diego (A Pluma) i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix).

 

Tallers temàtics, formacions i premis

Al saló també es desenvoluparan tallers sobre triperia, conduïts per Javier Estévez (La Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà); restaurants amb horta, amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona) i Javier Olleros (Culler de Pau *, d’O Grove, Pontevedra) i peixos i sostenibilitat, amb Christopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de La Rochelle, França) i Diego Gallegos (Sollo *, de Fuengirola, Màlaga).  Per posar de relleu la cuina dolça realitzaran demostracions mestres com ara René Frank, alma mater de CODA (Berlín); Pol Contreras, responsable de postres d’El Portal del Echaurren **, d’Ezcaray (la Rioja); i Jordi Butron i Xano Saguer, artífexs de l’espai barceloní Essence by Espaisucre, entre d’altres .

El món del vi també serà objecte de reflexió i debat de la mà dels sommeliers Ferran Centelles (corresponsal a Espanya de Jancis Robinson), César Cánovas (Wine is Social) Clara Isamat (Vinos Compartidos) i Evelyn de las Alas (Ca na Toneta, Mallorca), entre d’altres.L’espai de reflexió FórumLab –coorganitzat per Clúster Food Service, Fundació Alícia i El Tenedor– oferirà presentacions a càrrec de 35 experts en negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat orientada a la restauració. Entre els ponents estaran el guru d’Instagram Phil González, els consultors Eva Ballarín i Oskar García, els xefs Sergio i Javier Torres, Víctor Quintillà, Xavier Pellicer i Marc Puig-pey, així com representants del món acadèmic, empresarial i agrícola.

Notícies relacionades

A més, dins del saló s’atorgaran els Premis Josep Mercader, els InnoFòrum, el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, TheBestDessert (organitzat per Espaisucre), el Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya (una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona), el Millor Sommelier de Catalunya 2019 (promogut per l’Associació Catalana de Sommeliers), el Nou Plat Favorit dels Catalans 2019 (de la revista Cuina i Grup Sàpiens) i els Asian Culinary Awards (d’Udon).