Préstecs

L’euríbor puja fins al 2,828% al novembre, dispara les quotes de les hipoteques variables i eleva el risc de morositat

«A Espanya hi ha gairebé sis milions d’hipoteques vives o actives i la majoria són a tipus variable», assenyala el director d’Hipoteques d’iAhorro, que afegeix que «l’impacte de l’euríbor en les hipoteques d’aquest país és molt important»

3
Es llegeix en minuts

L’índex de referència més utilitzat a Europa per calcular els interessos de les hipoteques variables, l’euríbor, se situa en el 2,828% al novembre. Aquest valor és 0,2 punts més elevat que el que va registrar aquest indicador a l’octubre (2,629%), però és cert que l’euríbor ha experimentat en els dos últims mesos un alentiment en els seus increments intermensuals, des del 2,233% que va anotar al setembre. «Si ens fixem en la tendència d’altres anys, a final d’any l’euríbor moderava sempre una mica el seu creixement», explica el director d’Hipoteques d’iAhorro, Simone Colombelli.

No obstant, aquest any no hi ha predicció que valgui. «L’increment que hem vist en l’euríbor durant tot aquest any (de més de 3 punts percentuals entre el -0,477% registrat al gener i el 2,828 d’aquest mes de novembre) ha sigut una cosa totalment excepcional que se situa fora de les dinàmiques del mercat; és una cosa que mai havíem vist en la història de l’euríbor», recorda Colombelli, que també afegeix que «tot fa presagiar que l’euríbor no posarà fre a curt i mitjà termini». Pujades d’entre 250 i 500 euros al mes

totalment excepcional «tot fa presagiar que l’euríbor no posarà fre a curt i mitjà termini». Pujades d’entre 250 i 500 euros al mesI això repercuteix directament en aquells que ja tenen contractada una hipoteca a tipus variable i que han de fer la revisió anual de la seva quota aquest mes. El novembre del 2021 se situava en el -0,487%, per la qual cosa qui tingui contractada una hipoteca a tipus variable de 150.000 euros amb un diferencial del 0,99% + euríbor a un termini d’amortització de 30 anys de pagar 448,98 euros al mes passarà a abonar 691,52 euros, és a dir, és un augment de 242,54 euros cada mes o, el que és el mateix, un encariment de 2.910,48 euros a l’any en la seva hipoteca.

En el cas que la quantia total de la hipoteca ascendeixi a 300.000 euros, amb les mateixes condicions que en l’anterior supòsit, la quota mensual s’encarirà gairebé 500 euros, concretament, passarà de pagar 897,96 euros al mes a abonar 1.383,03 euros. L’increment anual en aquest cas seria de 5.820,84 euros.

¿Com afecta això la morositat?

¿Com afecta això la morositat?Ja la setmana passada el Govern de Pedro Sánchez va activar un pla de mesures per intentar alleujar la càrrega hipotecària dels més vulnerables a causa de l’alça de l’euríbor. Això, assegura el director d’Hipoteques d’iAhorro, es fa també per intentar pal·liar la morositat que podrien començar a notar els bancs per l’impagament de les famílies. «La pujada de les quotes de les hipoteques dels clients que van més justos pot tenir un impacte a mitjà termini molt evident en la morositat, perquè l’increment del cost per a una família mitjana és brutal», declara el director d’Hipoteques d’iAhorro.

Notícies relacionades

Colombelli, a més, analitza que «els clients més justos que van contractar una hipoteca quan els tipus eren molt baixos, per exemple, el 2021, podrien tenir ara problemes greus per pagar la seva quota a causa de la pujada de l’euríbor». I aquesta situació no és excepcional. «A Espanya hi ha gairebé sis milions d’hipoteques vives o actives, de manera que hi ha un parc hipotecari molt important, i la gran part d’aquestes hipoteques són a tipus variable», assenyala el portaveu del comparador i assessor hipotecari, que afegeix que «l’impacte de l’euríbor en les hipoteques d’aquest país és molt important».

Així mateix, amb aquesta situació, els clients que vulguin demanar una hipoteca però que vagin una mica justos per abonar les quotes mensuals tindran moltes més dificultats perquè el banc els concedeixi el préstec. El Banc d’Espanya aconsella no destinar més del 30-35% del salari net mensual a la vivenda i les entitats financeres són molt estrictes amb aquesta regla. Així, amb l’augment dels tipus d’interès, ara aquestes persones es podran permetre una casa més barata que la que es podien permetre amb tipus baixos. «I no és que els bancs siguin més rígids amb la pujada de l’euríbor, sinó que a aquest tipus de client que supera les ràtios d’endeutament se li farà impossible poder demanar una hipoteca i que l’hi concedeixin», matisa Simone Colombelli.