COMPROMÍS AMB EL SECTOR PRIMARI

Impuls a la producció ecològica

BBVA llança una línia de finançament per estimular la recuperació econòmica verda

Es tracta del primer préstec del mercat adaptat a les necessitats d'agricultors i ramaders

timothy-meinberg-tjppemeglcu-unsplash

timothy-meinberg-tjppemeglcu-unsplash

2
Es llegeix en minuts
Lara Bau

BBVA s’ha convertit en la primera entitat financera a Espanya que facilita la conversió d’una explotació agrícola o ramadera convencional en ecològica. La irrupció de la crisi econòmica per la Covid-19 ha posat de manifest la importància de consumir productes de proximitat per contribuir amb la recuperació econòmica. Un fet a què s’uneix l’increment de la demanda de productes ecològics al nostre país a causa dels canvis en els hàbits de consum i la conscienciació social respecte al canvi climàtic.

Per aquesta raó, i amb l’objectiu d’ajudar aquells productors que vulguin convertir les seves explotacions en ecològiques i crear noves línies de negoci, BBVA ha llançat una línia de finançament que els permetrà, durant el període de conversió, fer front als possibles desajustos entre ingressos i despeses que es generen a l’hora de complir la normativa de la Unió Europea per comercialitzar productes ecològics.

L’‘agropréstec conversió ecològica’ de BBVA disposa de condicions específiques adaptades per a cada explotació. Per accedir a aquest tipus de finançament, els agricultors o ramaders hauran de demostrar que es troben en un procés de conversió ecològica presentant la inscripció de la seva explotació en el registre de productors ecològics. 

«Els productors espanyols encara es mostren reticents davant la conversió de les seves explotacions en ecològiques per l’augment del cost de producció que suposa en les primeres fases i que no té reflex en el preu. BBVA vol ser allà, donant suport als seus clients en aquesta transició cap a un model de negoci més sostenible i que serà la base de la recuperació econòmica», assenyala Alberto Cano, director de pimes de BBVA a Espanya. 

Dedicació intensiva

De fet, en el sector agropecuari té una especial importància la gestió de l’impacte ambiental. Adaptar el sistema de producció alimentària en l’àmbit global és clau per fer front al canvi climàtic, preservar la biodiversitat i garantir alhora la seguretat alimentària i un desenvolupament inclusiu. El creixement de la demanda de productes ecològics al món ha tingut el seu reflex a Espanya. Avui és el primer productor d’aliments ecològics de la Unió Europea i quart al món. Aquesta creixent demanda, impulsada per les generacions més joves, ha d’estar acompanyada pel creixement de la producció ecològica. 

Notícies relacionades

Segons les últimes dades del Ministeri d’Agricultura, Catalunya és la tercera comunitat autònoma d’Espanya amb més superfície de terreny destinada a la producció ecològica. Aquesta regió compta amb més de 200.000 d’hectàrees d’agricultura sostenible, cosa que suposa el 9,38%, i gairebé 3.000 productors ecològics. Ara, davant la nova situació econòmica i el canvi d’hàbits en el consum de productes de proximitat, la producció ecològica obre una gran oportunitat per als agricultors i ramaders a Espanya. 

A través d’aquesta situació, BBVA es compromet a impulsar una recuperació econòmica verda que fomenti la inversió sostenible i que faciliti, a més, la reinvenció del sector primari després de la crisi sanitària.