Banco Santander arriba a la majoria d'edat a l'índex Dow Jones de sostenibilitat

Fa 18 anys que l'entitat financera forma part d'aquest índex de forma consecutiva, cosa que reflecteix la seva consistència en la gestió sostenible

El DJSI ha valorat amb la màxima puntuació aspectes com la inclusió financera, l'eficiència energètica i la gestió de la sostenibilitat

photo-1524435823394-99adce70ee08

photo-1524435823394-99adce70ee08

4
Es llegeix en minuts
Joana Comas

Moltes empreses encara mesuren el seu èxit seguint únicament paràmetres econòmics, deixant de banda les altres dues dimensions que haurien de regir en qualsevol companyia del segle XXI: la mediambiental i la social. No és el cas de Banco Santander, que s’ha situat com a tercer millor banc del món i primer a Europa en el Dow Jones Sustainability Index (DJSI), índex de referència en l’àmbit internacional que mesura el comportament sostenible en el seu aspecte més ampli.

Aquest any, el DJSI ha valorat amb la màxima puntuació aspectes com la inclusió financera, l’eficiència energètica i altres elements rellevants de la gestió de la sostenibilitat. En aquest sentit, fa 18 anys que Banco Santander forma part d’aquest índex de forma consecutiva, cosa que reflecteix la seva consistència en la gestió sostenible. A més, durant els últims vuit anys ha sigut reconegut com el banc més sostenible d’Espanya. Algunes de les seves iniciatives de desenvolupament sostenible més destacades són:

Recolzament a col·lectius més vulnerables

L’entitat compta des de fa anys amb productes i serveis lligats de forma específica al seu compromís amb els col·lectius més vulnerables, a fi de facilitar el seu accés al mercat financer. Destaquen productes destinats de forma específica a estudiants, altres de realitzats en col·laboració amb organitzacions com Creu Roja i l’Unicef o microcrèdits orientats a millorar la inclusió social, el nivell de vida i l’entorn de diversos col·lectius a l’Amèrica Llatina.

Finançament de projectes mediambientals

Banco Santander aporta solucions financeres a projectes que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic, com els lligats a les energies renovables. Durant els últims anys, el banc ha finançat la construcció i operació de parcs eòlics, plantes fotovoltaiques, centrals termosolars, hidràuliques i plantes fotovoltaiques, amb una potència total instal·lada de 7.362 MW. Així mateix, ha contribuït al desenvolupament del segment agrícola i ramader espanyol des del punt de vista mediambiental i està col·laborant per establir una mobilitat més sostenible, finançant l’adquisició de vehicles elèctrics, híbrids i de baixes emissions.

Inversió socialment responsable (ISR)

A l’hora de crear mecanismes d’inversió, l’entitat ha apostat per productes que no només atenen al rendiment financer, sinó també a criteris ambientals, socials i de pràctiques recomanades pel que fa a govern corporatiu i transparència. És el cas de fons ISR com Santander Responsabilitat Conservador FI, Santander Solidari Dividend Europa FI i Fundo Ethical. A part, Banco Santander és cofundador de SPAINSIF, una associació sense ànim de lucre per a la difusió i impuls de la inversió socialment responsable en el mercat espanyol.

Reducció de l’empremta ambiental

Des del 2009, el Grupo Santander duu a terme un mesurament, càlcul i control de la seva empremta ambiental, és a dir, dels consums, residus i emissions derivades de les seves instal·lacions a tot el món. D’aquesta forma, pot conèixer quin és el seu impacte real en el medi ambient i posar en marxa polítiques de minimització. Partint del seu pla d’estalvi energètic, en els últims anys ha aconseguit reduir el consum elèctric i les emissions de CO2, el canvi tecnològic i el monitoratge energètic de sucursals. S’hi suma la sensibilització dels seus empleats i la compensació d’emissions. Al seu torn, ha posat en marxa projectes per a l’eliminació del paper en l’activitat de banca comercial en diferents països, com Espanya, Polònia, Mèxic i el Brasil.

Lluita contra la desforestació

L’entitat es va adherir el 2014 a la iniciativa Soft Commodities Compact llançada per la Banking Environment Initiative, que té per objectiu ajudar a transformar les cadenes de subministrament i contribuir a aconseguir una desforestació neta zero per al 2020. Partint d’això, va modificar les seves polítiques de sostenibilitat per evitar finançar projectes relacionats amb productes com l’oli de palma, la soja o la fusta no sostenible, i va establir una revisió anual d’aquestes polítiques. També ha creat grups de treball de risc social, ambiental i de reputació en els principals punts geogràfics on opera.

Desenvolupament de les comunitats locals

Present en diversos països llatinoamericans, Banco Santander impulsa projectes que tenen com a finalitat contribuir al desenvolupament i creixement econòmic, social i sostenible de les comunitats amb menys recursos. En col·laboració amb diverses entitats del tercer sector, les seves principals línies d’actuació són l’educació infantil, els microcrèdits per a l’emprenedoria, l’educació financera, la cultura i la protecció de la biodiversitat.

Voluntariat corporatiu

La solidaritat ha de ser transversal i, per això, el grup fomenta la participació dels seus empleats en els projectes que impulsa, conscient que aquest compromís no només és la millor manera de fomentar l’esperit solidari entre els professionals, sinó que a més és una manera d’incrementar la motivació, l’esperit d’equip i l’orgull de pertinença. El 2011, Banco Santander va llançar el projecte corporatiu Voluntaris Santander Compromesos, a través del qual els seus empleats poden col·laborar en projectes locals que impulsen l’educació, la construcció de vivendes socials, la neteja de boscos i platges i el benestar social de persones en risc d’exclusió social.

Per tot això (i molts altres projectes), Banco Santander ha obtingut 86 punts sobre 100 en el Dow Jones Sustainability Index. Un gran èxit si es té en compte que d’un total de 133 entitats financeres avaluades el 2018, només 27 han aconseguit formar part del DJSI World. A més, l’entitat presidida per Ana Botín forma part d’altres índexs borsaris que analitzen i valoren les actuacions de les empreses en sostenibilitat, com són el FTSE4Good i el Bloomberg Gender-Equality Index, que analitza temes d’igualtat de gènere.

Més informació

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

Notícies relacionades

Descobreix amb nosaltres més històries que impulsen el futur

veure’n més