Tendències

Renúncia silenciosa: el fenomen de comprometre’s el mínim amb la feina

Segons diferents enquestes, cada vegada més els empleats advoquen per fer el mínim requerit i estan psicològicament desconnectats del seu entorn laboral

Renúncia silenciosa: el fenomen de comprometre’s el mínim amb la feina

Rawpixel (Unsplash)

2
Es llegeix en minuts

La tendència viral de la renúncia silenciosa s’està refermant en l’entorn laboral de tal manera que fins i tot ha «contagiat» el sector financer, que alguna vegada va ser la indústria amb els treballadors més compromesos.

I és que tot i que les dades són discrepants, el fenomen que els empleats facin el mínim requerit i es mostrin psicològicament desconnectats de la seva feina va cada vegada a més. L’estimació de Gallup a la seva recent enquesta de compromís dels empleats va trobar que un 50% de la força laboral dels EUA es podria considerar una persona que renuncia silenciosament.

En canvi, en una altra enquesta recent a més de 9.000 empleats nord-americans a temps complet o parcial feta per Qualtrics International Inc., una empresa de software i gestió d’experiències, reduïa aquesta proporció a entre el 10% i el 20%.

La discrepància es pot atribuir a l’ambigüitat del terme en si mateix: diferents definicions suggereixen diferents mètodes de mesurament. «Hi ha moltes preguntes obertes sobre com podem mesurar o detectar la renúncia silenciosa», ha explicat Ben Granger, psicòleg en cap sobre lloc de treball de Qualtrics.

«La seva naturalesa silenciosa fa que sigui naturalment més difícil de mesurar i és precisament per això que els líders organitzacionals estan tan preocupats per això», ha indicat Granger.

Crisi, pandèmia i geopolítica, motius per treballar menys

Segons l’enquesta de Qualtrics, la proporció de treballadors que han indicat que és «molt probable» o «extremadament probable» que facin tot el possible per fer una bona feina per a la seva empresa ha disminuït en general des de l’any passat.

El sector de les finances i assegurances ha tingut una de les caigudes més grans, i prop d’un 8% menys dels empleats han indicat estar disposats a donar-ho tot a la feina, només igualat pel sector de serveis d’allotjament i menjar.

Aquest és un gran canvi respecte al 2021, quan la indústria financera i d’assegurances va obtenir la proporció d’empleats compromesos més elevada, amb un 94%. En aquest 2022 els serveis educatius s’han posicionat com el sector que compta amb la proporció més gran d’empleats altament compromesos, amb un 91%.

Notícies relacionades

Granger ha explicat que les dades probablement reflecteixen una confluència de factors, des de la pandèmia en curs i la inflació fins a la crisi geopolítica.

«Quan fas un pas enrere per considerar aquest entorn extern volàtil en què ens trobem, no sorprèn que moltes persones avaluïn el paper de la feina en les seves vides de manera diferent. I per a alguns, això significa treure el peu de l’accelerador a la feina», ha indicat Granger.