Valorada en dos milions

La cantant Rosalía i Rauw Alejandro s’interessen per una casa modernista a Manresa

És una obra de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa de l’any 1905 i forma part del catàleg del patrimoni protegit de la ciutat, segons ‘Regió 7’

És un Bé Cultural d’Interès Local i està situada a uns tres quilòmetres de la zona urbana

La cantant Rosalía i Rauw Alejandro s’interessen per una casa modernista a Manresa

Mireia Arso

2
Es llegeix en minuts

Rosalía i la seva parella, Rauw Alejandro, dues estrelles de la música de fama internacional, s’han interessat per la casa La Morera i han fet contactes per comprar-la. La propietat és una de les joies del patrimoni modernista de Manresa. Ara fa un any es va saber que la finca s’havia posat a la venda per 2.190.000 euros, com constava en un conegut portal immobiliari, on actualment ja no surt.

L’arquitecte de la casa La Morera o del Mas Morera, tal com també és coneguda, va ser el manresà Ignasi Oms i Ponsa, el mateix de Ca la Buresa, la Torre Lluvià i La Florinda, per posar només tres exemples de l’extensa obra que va deixar a la capital del Bages. Tal com indica el pla especial de protecció del patrimoni manresà, es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que té una protecció integral. Forma part de la Ruta Natura i Modernisme de l’Anella Verda i està situada a uns tres quilòmetres de la zona urbana de Manresa.

Un oasi de pau

La Morera és un oasi de pau on s’arriba per una desviació del camí de Rajadell i que queda bastant amagada. A la part més estreta de la façana hi figura l’any de construcció, 1905, sota el nom de la casa, Morera. Des de fora es veu que és una propietat molt ben conservada. Pel que fa a l’interior, tal com va mostrar el portal Habitaclia amb tota mena de detalls, també està molt cuidat. La promoció es dirigia, principalment, a compradors que estiguessin pensant a explotar un negoci per fer-hi una casa rural o bé un espai per organitzar-hi esdeveniments.

Té 10 habitacions, sales amb xemeneia, jacuzzi interior i piscina. En total, són 2.624 metres quadrats. La venda incloïa les 30 hectàrees de terreny que l’envolta. Amb el preu, en canvi, no anaven inclosos els impostos ni els costos de notaria i gestoria, a càrrec dels interessats.

Propietat manresana

La Morera ha pertangut durant dècades a la família propietària de la sabateria Torra de Manresa. La mare, que va traspassar, germana de Rosa Oriol, cofundadora de l’imperi de joieria Tous, va ser l’encarregada de mantenir l’esplendor. El 16 de desembre de l’any passat, el titular de la propietat que figurava al registre de la propietat número 1 de Manresa era Jean Claude Gaston Magnien, marit de la difunta, que va heretar la possessió.

La família, consultada per ‘Regió7’, ha declinat confirmar o desmentir l’operació i s’ha negat a fer cap comentari. La cantant Rosalía tampoc ha respost cap dels missatges que li ha enviat aquest diari.

Pares dominics

Notícies relacionades

Originàriament, la masia pertanyia a la comunitat dels pares dominics del convent de Sant Domènec de Manresa, fins que va ser venut a particulars amb la desamortització. Un d’ells –a final del segle XIX– va ser l’industrial del tèxtil Josep Portabella i Cots, que va encarregar a Ignasi Oms i Ponsa l’ampliació de la masia original, de la qual es conserven les voltes i el celler, per convertir-la en una residència senyorial. Les obres, iniciades el 1903, es van acabar en dos anys.

Tant a l’exterior com a l’interior, l’ornamentació modernista està en tots els detalls i hi dona personalitat, començant per la tribuna mirador, amb porxos als dos costats, i continuant per l’escalinata i els vitralls. Té unes bones vistes a Montserrat.

Temes:

Manresa Rosalía