Tendència mil·lennista

‘Streamers’ dormint, així es guanyen molts calés a Twitch i TikToK

  • L’últim exemple d’aquesta surrealista moda és Asian Andy, que acaba d’embutxacar-se 13.300 euros en una nit

  • Tots els fans-donants poden enviar sorolls i notes de veu a tot volum per molestar el ‘youtuber’ previ pagament

‘Streamers’ dormint, així es guanyen molts calés a Twitch i TikToK
3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Guanyar diners mentre estàs dormint? Aquest podria ser el somni de qualsevol però també és un somni fet realitat per a alguns ‘streamers’, que han trobat un filó d’or en aquesta moda d’allò més boja. Tot i que la majoria de plataformes com Youtube, Twitch i TikTok són utilitzades per gairebé tots per retransmetre videojocs, coreografies o xatejar en directe amb els fans, d’un temps ençà ha guanyat força aquest fenomen badoc: deixar que milers de persones tafanegin mentre d’altres abracen el coixí i Morfeu.

Fa uns mesos, fins i tot Ibai Llanos va avisar de la moda ‘sleep stream’: «Hòstia, que hi hagi penya fent directes dormint mentre guanyen diners amb això. Monetitzant les migdiades. El futur ja està aquí. Fa molts anys que us esteu entrenant per a això», els deia als seus fans a Twitter.

En un article publicat a ‘The New York Times’, Brian Mandler, un dels fundadors de Network Effect (agència digital centrada en TikTok), deia fa un any que les retransmissions d’aquest tipus proporcionen el nivell d’autenticitat que tants usuaris de la plataforma volen trobar. «A les audiències els agrada molt estar entre els bastidors de la vida d’algú», explicava. «Volen contingut autèntic i atractiu i veure algú dormint és únic», remarcava. El mateix ja ho havia cridat 20 anys abans la Milá a Tele-5: «Benvinguts a ‘Gran Hermano’, benvinguts a la vida en directe».

Això de dormir davant la càmera pot sonar estrany, però a alguns els està funcionant. L’exemple més clar i recent és el del ‘youtuber’ Asian Andy, famós per deixar-se humiliar a la xarxa a canvi d’un grapat de dòlars. De dia, i també de nit. El seu últim repte ha sigut al llit, on s’ha mantingut set hores mirant d’aclucar els ulls mentre els donants punyeters el molestaven amb botzines, peticions rares i sorolls del més enllà. Tot i que sembli molt molest, a Asian Andy la col·lecta nocturna des de la seva habituació li ha reportat 16.000 dòlars, una mica més de 13.000 euros al canvi.

Un missatge bàsic costa 5 dòlars. Si en pagues 100, tens dret a què soni una cançó a uns decibels dignes de sanció. A més, en aquestes ocasions –com es pot veure en el vídeo– l’‘streamer’ està obligat a posar-se dret i estripar la samarreta que porti posada. Sadisme i exhibicionisme tot en un, i en directe.

Fa un parell d’anys Andy ja va desafiar el públic que el molestés una nit. Llavors va aconseguir 2.000 dòlars (xifra que queda molt curta amb l’aconseguida ara). 

Després de l’èxit del seu primer experiment, el ‘youtuber’ es va superar tancant-se tres dies sense cap classe d’entreteniment. Va aconseguir 28.000 dòlars en donacions (23.270 euros). No obstant, ha descobert que el que la gent vol és veure’l dormint.

Vídeos ‘hardcore’

També té vídeos molt ‘hardcore’, seguint aquesta mateixa pauta de fer espectacle amb la vida privada, però fora de casa seva, en cafeteries o supermercats. De vegades xoca amb la realitat, i acaba expulsat dels llocs pels mateixos empleats de l’establiment, o fins i tot, per la policia. Ha arribat a fer-se passar per terrorista suïcida en un recinte públic, i una vegada aquest kamikaze es va passar una nit recollint rodamons i portant-los a casa seva. El seu vídeo més popular és un que es titula: ‘Els espectadors fan que Alexa filtri la meva direcció’ (15 milions de visualitzacions).

Notícies relacionades

Asian Andy és feliç amb els resultats obtinguts amb el seu últim repte, i ho ha fet saber als seus subscriptors amb aquest missatge: «Moltíssimes gràcies a tots, l’últim rècord d’un directe mentre algú dormia havia recaptat prop de 6.000 dòlars i vosaltres heu arribat als 16.000».

Res nou

No obstant, no ha inventat res. Això que algú es mostri mentre dorm perquè el públic disfruti ja es va experimentar fa més d’una dècada a la mateixa National Portrait Gallery de Londres, on el 2004 es va exhibir un vídeo de 67 minuts on es veia el futbolista David Beckham dormint. Va ser la també llavors polèmica proposta de Sam Taylor-Johnson, artista visual, fotògrafa i directora de cine, amb què volia homenatjar el gran Andy Warhol i la seva pel·lícula ‘Sleep’, del 1964, una projecció de cinc hores i mitjana en què, mitjançant un pla estàtic, es mostrava una persona anònima dormint. Però gratis.