’street style’ de quatre grapes

Moda canina: Zara i altres firmes per portar a l’última la teva mascota

  • Armilles embuatades, bandanes, dessuadores amb caputxa i impermeables ‘in’ són alguns dels models que el gegant tèxtil gallec ha llançat per vestir els nostres animals de companyia favorits

  • Un altre ‘low cost’ com H&M i firmes de luxe com Gucci, Louis Vuitton o Ralph Lauren també exploten aquest suculent sector a l’alça

Moda canina: Zara i altres firmes per portar a l’última la teva mascota
5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb aquest olfacte de coniller que el caracteritza per ensumar les últimes tendències de moda, Zara acaba d’introduir dins dels seus llançaments per a aquesta primavera-estiu una col·lecció dedicada a les mascotes [’Pet Collection’] si bé està íntegrament dedicada –per ara– als gossos. Al cap i a la fi, aquests companys que tant carinyo ens han brindat en els mesos de confinament, en aquests passejos i en les posteriors restriccions i límits perimetrals, representen a Espanya una població més nombrosa que tots els nens menors de 15 anys junts, per als quals el gegant tèxtil elabora diverses col·leccions cada temporada. La xifra no és cap bestiesa, per la qual cosa costa d’entendre com a Zara no se li havia ocorregut abans posar-se a dissenyar per a aquest suculent sector.

Estem parlant d’una població de 13 milions de mascotes registrades, segons dades de la Xarxa Espanyola d’Identificació d’Animals de Companyia (REIAC). Per a cada família, a més, la seva mascota és única, la millor i, per tant, no li importa gastar-se en el seu animal de companyia una mitjana de 1.200 euros a l’any. Tot i que, és clar, no són el mateix els diners que s’inverteixen en un conill o una tortuga que en els millors amics de les persones. Aquests últims, els gossos, continuen sent les mascotes per excel·lència al nostre país. Un 89% dels enquestats en té, almenys, un, i la mitjana ha crescut respecte al 2018. Llavors n’hi havia 1,4 per casa, i el 2019, van pujar fins a 1,8. Segons dades de la tercera edició Estudi Anual sobre Mascotas a Espanya, després dels gossos, a molta distància, se situen els felins (6%), amb una mitjana de 2,3 per llar.

Més enllà de la moda clàssica

Davant aquestes xifres, amb corba a l’alça i davant la tendència creixent de les firmes del sector d’apostar per divisions més enllà de la moda clàssica, Zara Home va llançar la primera temptativa en moda canina a finals de l’any passat. És la col·lecció càpsula ‘My dog is the best’, dedicada als complements per a la llar pensada per a gossos. Fundes per a bosses, llits, pilotes i ossos de joguina, corretges de tot tipus, coixins de quadres, mantes de borreguet, menjadores de metall i porcellana. Tot amb un estil entre campestre i ‘british’. Per als amos, a més, hi ha un joc de cartes ‘memo’, amb 25 races de gossos, i un llibre de fotos de gossets obra de Walter Chandoha.

La pandèmia, a més, ha accelerat aquestes recerques de nous nínxols a les firmes, també a la d’Amancio Ortega, tota una experta a reinventar-se i adaptar les seves col·leccions a les necessitats del moment. Exemple d’això són les bosses i carretons de comprar embuatats que va llançar fa uns mesos i que ha tornat a reeditar recentment reconvertits en ’shoppers’ amb rodes, o tots els models de xandalls –el ‘must’ de la Covid– que ha posat en circulació, o la nova línia de roba interior i fins i tot una altra d’espelmes perfumades.

I ara li ha tocat el torn als gossos. ’Pet Collection’ està plena de peces que bé podrien anar a joc amb les dels seus amos. Tots els models i accessoris segueixen les tendències i colors del moment per desbordar estil a cada passeig. Per a aquest catàleg, la firma ha comptat amb algunes de les seves ‘tops’ habituals, com la maniquí nord-americana Cara Taylor, que a més posa acompanyada de la seva pròpia mascota, Ned [a la foto que obre el reportatge], o la britànica Edie Campbell, que apareix al costat de la seva, Pam.

Confeccionades en cotó i en pell, per atorgar més llibertat de moviment a les mascotes, podem trobar caçadores embuatades, una de les tendències d’aquest hivern, per 25,95 euros. També impermeables, que són molt ‘top’, per 19,95 €. Destaquen una dessuadora amb caputxa i màniga curta, diversos colls bandanes, així com una manta de quadres (15,95 €), i altres complements, com llits, collars i joguines.

Altres propostes amb estil

Però Zara no és l’única ‘low cost’ a fixar-se en la moda per a gossos. H&M inclou al seu catàleg actual tres peces: un jersei amb un Mickey estampat al llom i dues jaquetes embuatades (entre 19,99 € i 29,99 €). Cal recordar que el 2018, a la seva col·lecció en col·laboració amb un gran dissenyador, llavors Moschino, també va incloure peces per a gossos.

En ‘prêt-à-porter’ i firmes diverses de luxe tenen col·leccions i propostes des de fa algun temps. Aquest és el cas de la firma italiana Moncler, que a la seva

web inclou des del 2016 alguns d’embuatats, gavardines i collars, amb preus a partir de 190 euros.

Notícies relacionades

Una dècada abans, ja va veure mercat en els gossos Ralph Lauren, i el 2006 va treure una línia dels seus icònics polos, en talles que incloïen des de canitxos fins a pastors alemanys. El model, en tota la gamma de colors es pot adquirir des dels 47 €.

Gucci també té collars i collarets no aptes per a totes les butxaques dels amos de gossos, igual com Louis Vuitton, amb una famosa línia de càrdigans, camises, bandanes i armilles reflectores, i que també ven collars per sortir a passejar a partir de 235 euros. Finalment, Versace també té corretges exclusives (a partir de 545 euros), a més de batins, gavardines, samarretes i llits amb l’estampat de la casa de la Medusa.