Youtube censura a Tailàndia un vídeo de rap amb referències a la monarquia

El grup tailandès Rap Against Dictatorship va fer la gravació de la seva cançó ‘Reform’ durant les manifestacions que reclamen un canvi democràtic al país

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Youtube manté bloquejat a Tailàndia el videoclip d’una cançó del grup tailandès Rap Against Dictatorship (Rap Contra la Dictadura) amb referències a la monarquia, estament protegit per les lleis del país amb dures penes de presó.

«Encara estem desconcertats sobre el bloqueig [del nostre videoclip]. Les agències oficials tailandeses no han donat explicacions i el portal tampoc n’especifica clarament les raons», ha declarat a Efe Dechathorn ‘Hockey’ Bamrungmuang, un dels components del grup.

El vídeo de la cançó ‘Reform’ (Reforma), gravat durant les manifestacions que reclamen un canvi democràtic al país, ha sigut bloquejat pel perfil del grup a principis d’aquesta setmana «per una reclamació legal del Govern», segons ha assenyalat Youtube, després que fos publicat al novembre.

Altres cançons de la banda continuen disponibles en la plataforma, i usuaris de la xarxa social han tornat a penjar el polèmic viceoclip i fins a aquest dimecres a la tarda no havia sigut censurat.

La lletra de ‘Reform’ advoca per la caiguda del «feudalisme» a Tailàndia i critica directament el primer ministre, Prayut Chan-ocha, del qual diu que, malgrat el seu servilisme a la monarquia, mai no arribarà a estar al nivell de Fufu, el gos mort del rei Vajiralongkorn.

La llei de lesa majestat, inclosa en l’article 112 del Codi Penal, protegeix davant qualsevol tipus de crítica els membres de la casa reial, amb penes d’entre 3 i 15 anys de presó per cada delicte.

Almenys 37 acusats de vulnerar la llei

Almenys 37 persones han sigut recentment acusades de vulnerar aquesta llei durant les manifestacions a favor de la democràcia que s’han anat succeint des del juliol i fins a finals de l’any passat a Bangkok i que han sigut organitzades principalment per grups estudiantils.

Aquesta onada de protestes pacífiques exigeixen la dimissió del primer ministre, que va aconseguir el poder en el cop d’Estat de 2014 i va mantenir el seu càrrec l’any passat en unes controvertides eleccions, mentre reclamen una nova Constitució que limiti el poder de l’Exèrcit, que ha pres el poder en 13 aldarulls des del 1932.

Notícies relacionades

La reforma de la monarquia és la demanda més audaç dels manifestants amb missatges explícits que desafien directament la casa reial i que fins fa uns mesos eren tabús i era pràcticament impensable sentir-los en públic.

Rap Against Dictatorship es va fer popular fa dos anys amb una cançó contra l’antiga junta militar, encapçalada per Prayut i els abusos comesos pels militars en la història recent de Tailàndia.